Лютите чушки са уникален дар от природата със своите вкусови качества и лечебни свойства. Те имат дълга история в медицината - от успокояване на чревната имунна система до спомагане за продължителността на живота. Някои дори ги сочат за храната на дълголетниците.

Степента на лютивост се измерва по скалата на Сковил – кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. Ето петте най-люти чушки в света:

Каролина Рийпър

Лютивина: 2 200 000 по скалата на Сковил

Според Книгата на рекордите Гинес това е най-лютата чушка по скалата на Сковил. През 2018 лекари откриха, че чушката може да доведе до мигрена. Това е първата чушка, за която е установено, че може да доведе до подобен ефект. До извода се е стигнато, след като американец участва в конкурс по консумация на люти чушки. След него той получава остри болки в главата и врата, както и остри пристъпи на мигрена.

Вижте какво причини най-лютата чушка в света на млад американец

Тринидатски Скорпион

Лютивина – 2 000 000 по скалата на Сковил

Произхожда от областта Моруга в Тринидад и Тобаго. За няколко години е била най-лютата чушка в света, преди да се появи Каролина Рийпър. Експерти смятат чушката за опасно люта, тъй като вкусът се развива постепенно в устата, преди достигане на максималните си нива.

люти чушки
iStock/Getty Images

Севън Пот

Лютивина: 1 853 936 по скалата на Сковил

В буквален превод от английски името на тази чушка означава „Седем тенджери“, тъй като от една чушка могат да се подлютят този брой тенджери с храна. Чушката идва от Тайланд и е изключително рядка.


Градинар отгледа най-лютата чушка на света


Нага Вайпър

Лютивина: 1 382 118 по скалата на Сковил

Сортът е култивиран в Англия от Джералд Фоулер. Тя е кръстоска от три чушки и тъй като тази смесица е нестабилна, чушката не може да се отглежда от семена, отгледани в домашни условия. Този сорт бе избран за най-лютивия през 2011, когато влезе в Рекордите на Гинес.

люти чушки
iStock/Getty Images

Призрачна чушка

Лютивина: 1 300 000 по скалата на Сковил

Наричат тази чушка „призрачна“, защото вкусът й идва внезапно и започва да ви загрява постепенно. Веднъж щом я усетите, започвате да се потите, да ви сълзят очите, да хълцате и да усещате сякаш дъха ви спира.

фестивал на лютата чушка
БГНЕС

И още:

Китаец изяде 50 люти чушлета за малко повече от минута (ВИДЕО/СНИМКИ)

Зеленчукът, който не бива да пропускате

Лютите чушки са полезни срещу рак на белия дроб

Храните, които правят чудеса за имунната система

Ето как изглеждат най-лютите чушки в света (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук