/ Thinkstock/Getty Images
Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл".

Истини и митове за здравословното хранене

Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях. Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171. При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха учени от американския университет Бингхамптън.

Седем уж истини за здравето ни

Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини. Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.

Още за здравословното хранене:

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола

Ако искате да се радвате на здравословна година, вижте от какво да се отървете
БТА