От Столичния електротранспорт отрекоха да е постъпвала такава информация
Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант на COVID-19 работят в "Столичен електротранспорт", заяви на брифинг пред медиите Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Ива Христова. Тя уточни, че не се знае на какви позиции са работели, но се издирват контактните им лица.  

Двама са водачите с коронавирус в Столичния електротранспорт, каза за DarikNews.bg директорът на дружеството Евгейний Ганчев. Той уточни, че двамата са ватмани в трамваи и кабинките, в които работят се затварят. В дружеството се води ежедневна статистика за заболели служители с COVID-19 и не е постъпвала такава информация, добави той. 

Ганчев пред DarikNews.bg: Няма информация за заразени с индийския вариант в Столичния електротранспорт

Миналата седмица болните служители на дружеството са били седем, към днешна дата са двама, те са карантинирани и нямат установени контактни лица в дружеството, допълни Ганчев. Той напомни, че всички превозни средства на градския транспорт се дезинфекцират поне по два пъти дневно. 

7 нови случая на индийския вариант на COVID-19, властите в готовност за затягане на мерките

"През последната седмица в Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани и анализирани 200 проби. От тях при 190 се е доказал британският вариант. Това са проби, изпратени от страната. В проби, които са изпратени от "Пирогов", се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта - индийският вариант на коронавируса, и 1 към бета варианта - т.е. южноафриканският вариант", обясни Христова и уточни, че това са проби, изпратени в периода 6-14 юни.

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина.Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40 години, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50 години, стана ясно на брифинга.

Д-р Христова допълни, че шест от положителните проби са на мъже, а две на жени: „Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица“.  





Проф. Кантарджиев: Объркващи послания забавиха ваксинацията и демотивираха хората

По думите й в близко бъдеще очакваме много повече пациенти с индийския вариант на COVID-19. "Това е очаквано, тъй като е много по-силно инфекциозен и много по-бързо прави епидемични взривове", каза шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Все пак проф. Христова успокои - категорично доказано е, че ваксините действат достатъчно ефикасно и срещу новооткритите варианти на COVID-19.

Попитана дали от НЦЗПБ биха препоръчали въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, тя отговори: „Нека да видим как ще се развие ситуацията. При всички случаи личните противоепидемични мерки трябва много здраво да се спазват и да не се отпускаме от това, че като цяло броят на случаите е намалял“.

Доц. Кунчев: Децата без проблеми и специфични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19

По думите на проф. Ива Христова е възможно през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19 по подобие на това, което се случва във Великобритания.

„В момента за София доскоро, както и в цялата страна, беше 100% или да кажем 95-99% разпространение на британския вариант. В момента за София 70%. Разбира се, че извадката е ограничена, но вирусът в Делта варианта се разпространява много по-лесно. Тези хора са контактни. Те са българи и със сигурност ще имаме още доста случаи“, предупреди тя.  

Какво представлява индийският вариант на COVID-19?