Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за намаляването на парниковите емисии много учени твърдят, че милиони тонове въглероден диоксид трябва да бъдат отстранявани ежегодно от атмосферата, за да бъдат постигнати климатичните цели.

Най-голямата инсталация да директно улавяне и съхранение на СО2, наречена Mammoth, вече работи в Исландия. Тя е около десет пъти по-голямо от своя предшественик Orca.

Компанията Climeworks направи първа копка на Mammoth през юни 2022 г. Заводът е изграден на модулен принцип, като към момента са инсталирани дванадесет от общо 72-те му колекторни контейнера. Инсталацията ще бъде завършена до края на тази година. Тогава тя ще разполага с капацитет за улавяне на до 36 000 тона CO₂ на година.

При улавяне на въглеродния диоксид от атмосферата след това обикновено бива складиран под земята. Там той реагира по естествен път с базалтовата скала, трансформирайки се в камък и оставайки постоянно под повърхността.

въглеродния диоксид
Istock

Компанията Climeworks е част от консорциум, който води преговори в рамките на американска програма за изграждане на завод с капацитет от 1 милион тона въглероден диоксид директно от въздуха. След това тези мегатонни хъбове по света. Компанията активно разработва проекти в Норвегия, Кения и Канада и проучва допълнителни потенциални места за директно улавяне и съхранение на СО2.

Противниците на технологията твърдят, че тя е скъпа и предупреждават, че фокусирането върху технологията за улавяне на въглероден диоксид може да изкуши компаниите да не се стараят да намаляват вредните си емисии.

Climeworks не разкрива каква е цената на тон уловен СО2 в завода Mammoth, но казва, че се стреми да намали цената на технологията до $400-600 долара за тон до 2030 г. и до $200-300 за тон до 2040 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня