Цачева: Промяна в Конституцията трябва да има
Цачева: Промяна в Конституцията трябва да има / netinfo

Промяна в Конституцията трябва да има, а конституционният модел на ВСС е само част от онова, което трябва да се промени. Това мнение изрази председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя откри кръгла маса на тема "Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени" в Съюза на юристите в България.

Близнашки: Съдебната власт не трябва да се поставя в зависимост от силните на деня

Председателят на НС отбеляза, че темата се дискутира в момент, в който българските граждани имат усещането за недостатъчно справедлив съд и правораздаване, а институциите на Европа отправят препоръки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт. Според Цачева мнението на възможно най-много специалисти е важно да се чуе, за да може дебатът в парламента да завърши по начин, който удовлетворява максимално широк кръг.

Мненията на редица експерти дали Конституцията трябва да се промени се чуха за пореден път на кръглата маса. Сред основните противници на идеята е бившият служебен премиер Георги Близнашки, който отново заяви, че скъсяването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване на членовете ще означава да се сбогуваме с независимостта на съдебната система.

Правосъдният министър: Реформата нито е спряла, нито ще бъде замразена

На обратното мнение е бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова. Тя заяви, че трябва да има промяна в устройството на съдебната власт и добави, че не само е привърженик на намаляването на мандата на ВСС, но и на намаляване на мандатите на т. нар. "трима големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Михайлова се обяви и за премахването на тайното гласуване на членовете на ВСС.

Източник: БТА