/ БГНЕС
Президентът Румен Радев удостои полк. Румен Любенов Петков,  административен ръководител – председател на Военно-апелативния съд, и полк. Мирослав Георгиев Костадинов с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Със свой указ държавният глава назначава Мирослав Костадинов за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май 2024 г.

Намираме се в период на непрекъснато усложняваща се глобална среда за сигурност и растящи рискови пред страната, вследствие на ескалацията на войната в Украйна, каза Румен Радев в словото си. Това поставя нови, още по-високи изисквания към отбранителните способности на Българската армия и нейния ръководен състав, към процеса на модернизация на Въоръжените сили, към подготовката на личния състав и постигането на ново, още по-високо ниво на съвместимост с нашите съюзници, заяви президентът. Новите звания и назначения са заслужено признание за вашата всеотдайна служба и демонстрираните ръководни качества и професионализъм, за вашия принос за развитие на Въоръжените сили и утвърждаването на техния авторитет, каза Радев на удостоените.

Съдийската колегия избра полк. Румен Петков за председател на Военно-апелативния съд

Със свое решение от април правителството предложи полковник Мирослав Костадинов да бъде назначен на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада“ и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“. Той заема мястото на бригаден генерал Станимир Христов, който бе назначен неотдавна на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“. Държавният глава Румен Радев издаде указ за назначаването на полк. Мирослав Костадинов за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май 2024 г., и за удостояването му с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Указът беше обнародван в "Държавен вестник" на 10 май т.г.

Кабинетът предлага нов началник на щаба на Сухопътните войски

Назначаването на Мирослав Костадинов за командир на 2-ра механизирана бригада е логичен и заслужен етап в професионалното му развитие, но и поемане на голяма отговорност, коментира президентът. Вярвам, че натрупаните богати знание и опит ще Ви позволят да издигнете на още по-високо ниво бойните способности на бригадата, като един от основните стълбове на Сухопътните войски, добави Радев.

Богатият опит, натрупан във военно-съдебната система от Румен Петков, ще му позволи още по-ефективно да ръководи подчинените му военни съдилища и да издигнете подготовката на военните съдии за опазване на чистотата и честта на пагона в сложните условия, в които функционират нашите Въоръжени сили, коментира още Румен Радев.

Назначаването на длъжности в това време, в тази динамично променяща се среда за сигурност, при тези течащи промени във Въоръжените сили, свързани с модернизацията и подготовката, може да го тълкуваме само като огромно доверие към нас, каза от името на удостоените бригаден генерал Мирослав Костадинов. Много добре осъзнаваме каква отговорност придобиваме със заемането на тези длъжности, ще дадем всичко от себе си да оправдаем доверието, което ни е гласувано, заяви той.

Полковник Румен Петков пък е административен ръководител – председател на Военно-апелативния съд. Това е най-висшата длъжност в системата на военните съдилища на Република България. Правителството одобри удостояването му със званието „бригаден генерал“ с мотива, че предвид особената важност на длъжността е целесъобразно същата да бъде определена за заемане от офицер с виеше военно звание, който по смисъла на чл. 136, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България е висш команден състав.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА