/ БТА
Кулминацията на празника ще бъде светлинно дрон шоу над парка „Борово око“
Търговище празнува своя Ден на града на 14 май за десета поредна година. Това е датата, около която ежегодно се провежда Традиционният пролетен панаир.

През 1880 г. княз Александър Батенберг със свой указ постановява всяка година да се провежда "търг в Ески Джумая" (дн. Търговище), който да започва на 14 май (1 май ст. ст.) и да продължава осем дни. От 13 май започна тазгодишното 245-то издание на пролетния панаир, което ще продължи до 19 май. 

Официалният празник е приет с решение на Общинския съвет от 27 март 2015 г., част от Наредбата за символиката на Община Търговище. Към момента на приемането му градът няма официално утвърден празник в съвременните условия на развитие.

14 май ще бъде неучебен ден за учениците в община Търговище

След дългогодишно проучване, анкетиране и обсъждане, е установено, че датата 14 май събира в себе си създадените нагласи и желания сред местната общност. Проектира Празника на Търговище в дните на панаира, със спецификата и очарованието на местните забележителности, които се крият дълбоко в панаирната традиция.

Пряко кореспондира с името на града и в най-голяма степен отговаря на представите за официален празник, се казва в историческата справка, публикувана на интернет страницата на Община Търговище.

Приемането му за официален празник, освен че отговаря на древната историческа даденост, дава възможност традицията на старото търговско средище да бъде заложена като символна основа и проекция за бъдещите дни на Търговище, един своеобразен мост в развитието на града, свързан с неговия девиз: „Бях, съм, ще бъда“.

Това позволява на кмета на общината да подготвя и организира богата и интересна празнична програма, води до разширяване представителството на областния град Търговище на национално и международно ниво с гостуването на официални лица и делегации от побратимените градове по време на търговищкия панаир и утвърдилите се с времето Дни на Търговище, чийто център на провеждане е именно датата 14 май, се казва още в документа.

Княжеският указ на Александър Батенберг от 10 януари 1880 г. не прекъсва панаирната традиция и постановява ежегодното провеждане на “търг в Ески Джумая" (дн. Търговище)  да става през първия  ден на май, по стар стил. По нов стил датата е 14 май.

През  1984-1986 г. са организирани първите панаирни “Дни на Търговище”, ситуирани около датата 14 май. През 1987 г. започва пълно възстановяване на традициите на панаира.

През май 1992 г. е открито първото “Изложение Търговище“ и панаирната седмица  трайно се утвърждава в дните около 14 май. Денят на Търговище тази година ще започне с ритуал по издигане на знамената в центъра на града.

На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на Търговище“ на поетесата Петя Цолова. В следобедните часове ще се състои церемония по въвеждане в употреба на персонализирана винетка към пощенска марка и пощенска картичка, посветени на 245-тия Традиционен пролетен панаир и 90 години от именуването на Търговище.

Вечерта ще има концерт на певицата Михаела Маринова, а след това - на група „Остава“. Кулминацията на празника ще бъде светлинно дрон шоу над парка „Борово око“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Екатерина Христова, БТА