/ ThinkStock/Getty Images
Дете на 3 години и осем месеца е починало вследствие на тежко усложнение от грип от щам А (H1N1). Това потвърди за Дарик главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Случаят е регистриран в столицата преди два дни. Пред Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев предупреди да не се подценява грипът и да се търси лекарска помощ.

Трябва да започнем с лекарствата до два дни след първите симптоми на грип
 

Грипът е опасно заболяване, а годишно няколко десетки хиляди души умират вследствие на заболяването. Предупреждавайки за това проф. Кантарджиев допълни, че краят на януари - началото на февруари се очаква пикът на грипната вълна у нас.
 
Няма грипна ваксина вече месец и половина в държавата. Държава, която няма собствено производство или не мисли как да си осигурява ваксини, винаги така се случва. Тази година хората тръгнаха да се ваксинират, фирмите опитаха допълнително да внесат ваксини, но са малко - няколко хиляди, а то трябват няколко десетки и стотици хиляди дози“, каза специалистът.

Две напитки срещу настинка и грип
 
Проф. Кантарджиев призова хората да не подценяват заболяването:
 
„Когато се прави лечение на грип с антигрипни лекарства, това трябва да стане в първите 36 часа от появата на симптомите. Тогава за 1 ден ти минава. Но ако не си взел мерки в началото и на 3-4 ден се промени характерът на кашлицата, започнат гнойни храчки, получава се тежест и бодежи в гръдния кош, трябва да се търси медицинска помощ и трябва да се назначи от опитен лекар антибиотик“, посочи професор Кантарджиев.

Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година

Първите случаи на грип за тази година бяха в началото на декември. Тогава беше изолиран грипът „Ямагата“, който е от тип В.