Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на организацията "Ислямска държава" днес в изявление, излъчено на живо по държавната телевизия, предаде Ройтерс.

"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, които завладяла през 2014 г.

Висшият командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Касем Солеймани също обяви края на "Ислямска държава" в послание, изпратено до иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей и публикувано от новинарския сайт на корпуса "Сепах нюз".

Краят на халифата на Ислямска държава се вижда, уверява Тръмп

Солеймани добави, че ливанското шиитско движение Хизбула е изиграло "решаваща роля" в борбата срещу "Ислямска държава". Ирански медии в последните години често пъти публикуваха снимки и видеозаписи на Солемайни на фронтовата линия срещу ИД в Ирак и Сирия.

Тежък удар за „Ислямска държава" - идва ли краят на групировката?

Солеймани оглавява силите Кудс на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, които отговарят за операциите извън пределите на Иран. Миналата седмица ирански медии публикуваха снимки на Солеймани в сирийския град Букамал, който бе последната територия под контрола на ИД.


Ислямска държава със заплахи: Не сме забравили и Балканите

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е най-влиятелната иранска военна сила и контролира икономическа империя, възлизаща на милиарди долари. Той подкрепяше сирийския президент и централното правителство в Багдад срещу ИД. Над 1000 членове на Корпуса, в това число и висши командири, бяха убити в Сирия и Ирак.
БТА