Присъда в размер на 6 години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативен съд-Бургас за водач, причинил катастрофа със загинали баща и две малолетни деца, и друго тежко пострадало лице, съобщиха от прокуратурата.

Тежкият пътен инцидент е от 13 септември 2021 година в Айтос. На ул. "Хаджи Димитър" срещу ДСГ-Айтос, управлявайки товарен автомобил, при завой с наклон надолу, по посока на движението на товарния автомобил, той е нарушил правилата за движение и предизвикал тежкият инцидент.

Две деца и баща им са загинали при тежката катастрофа в Айтос, майката е в болница

Товарният автомобил е превозвал 39 734,15 кг пшеница. При навлизане в завоя скоростта му се увеличила и той започнал да занася.

Срещу него се движил автомобил, в който са пътували съпругата на водача и двете им деца. Поради високата скорост на движение на товарния автомобил след предприетия от водача завой, той започнал да се преобръща.


Навлизайки в лентата за насрещно движение е ударил управлявания от пострадалия автомобил, като прерязал косо задната му половина. Пострадалият е бил застигнат от отломките от тежкото превозно средство, откъснали се вследствие от сблъсъка с леката кола, последвалия удар в мантинелата и преобръщането на асфалта

Според заключенията на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза, причината за пътното произшествие са обстоятелствата, че подсъдимият не се е съобразил с неизправното състояние на спирачната система на полуремаркето, с неговото претоварване с 10 834,15 кг., с релефа на местността - пътят е с наклон на спускане по посока на кръстовище и с предстоящия десен завой.

Делото пред първоинстанционния съд е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като съдът е редуцирал наложеното наказание с 1/3. С решението си Апелативен съд-Бургас изменя първоинстанционната присъда като преквалифицира престъплението по чл. 343, ал.3, буква „б“ , вр. ал.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК в такова по чл. 343, ал. 4, във вр. с ал. 3, б. „б“, пр.1, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и го оправдава за извършено нарушение на правилото за движение по пътищата по чл. 116 от ЗДвП.

Тежка катастрофа със загинали в Айтос

Апелативните съдии приемат, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, при форма на вината непредпазливост, като той не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, а не както окръжният съд е приел по-тежката форма на непредпазливата вина - самонадеяност.

Въззивната инстанция не е направила корекция на наказанието, като е преценила, че то е законосъобразно и справедливо отмерено при баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Подсъдимият е лишен от право да управлява да управлява моторно превозно средство за срок от девет години. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС