Затлъстяването, високата кръвна захар и високото кръвно налягане, както и други проблеми, свързани с метаболизма, водят до загуба на почти 50% повече години от живота поради болести или преждевременна смърт, отколкото през 2000 г., показва мащабно международно проучване, цитирано от Ройтерс. 

В изследването „Глобална тежест на болестите, нараняванията и рисковите фактори 2021“ (Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021) са използвани данни от 204 държави. По този начин учените определят водещите причини за болести и ранна смърт в световен мащаб. 

Данните показват промяна в глобалните здравни предизвикателства със застаряването на населението и промяната на начина на живот. Освен това замърсяването на въздуха е един от най-големите рискови фактори както за 2000 г., така и за 2021 г. 

Резултатите от проучването в различните части на света не са еднакви. Например в Африка на юг от Сахара недохранването остава основен рисков фактор. 


Лошото здравословно състояние на хората на възраст между 15 и 49 години в световен мащаб все повече се дължи на високия индекс на телесна маса и високата кръвна захар. Това предразполага за развитието на диабет, сочи проучването. 

„Бъдещите тенденции може да са доста по-различни от тези в миналото поради фактори като изменението на климата, нарастващото затлъстяване и различните видове зависимост“, каза Лиан Онг от университета във Вашингтон, водещият автор на изследването. 

В съпътстващо проучване на екипа на Global Burden of Diseases се прогнозира, че очакваната продължителност на живота ще се увеличи с 4,5 години до 2050 г. - от 73,6 години на 78,1 години.

Най-голямото увеличение е в страните, където съществуващите очаквания са по-ниски. Това означава, че продължителността на живота започва да става една и съща в целия свят. 

Въпреки че хората ще живеят по-дълго, те вероятно ще прекарат повече години в лошо здраве.

Изследването е публикувано в научното списание „Лансет“ (The Lancet).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА