Световната здравна организация (СЗО) не е получавала медицински материали в Ивицата Газа в продължение на 10 дни заради новата офанзива на Израел, предаде АФП.

Затварянето от страна на Израел на пропускателния пункт Рафах в Газа е довело до "трудна ситуация", заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич.

"Последните медицински доставки, които получихме в Газа, бяха преди 6 май", посочи той.

Израелските войски влязоха в град Рафах на 7 май, за да разширят офанзивата си срещу "Хамас". Те затвориха пропускателния пункт Рафах към Египет, който е от решаващо значение за хуманитарните доставки.


Тъй като агенциите на ООН предупреждават за нарастващ риск от глад в Газа, пропускателните пунктове Керем Шалом и Ерез от Израел също са практически затворени.

Най-голямо безпокойство предизвиква горивото, необходимо за функционирането на клиниките и болниците. Здравните заведения в Газа се нуждаят от до 1,8 милиона литра гориво месечно, за да функционират.

След затварянето на границата в Рафах са влезли само 159 000 литра. "Това очевидно не е достатъчно", каза Ясаревич, и добави, че само 13 от 36-те болници на цялата палестинска територия вече работят "частично".

"Болниците, които все още функционират, нямат гориво, а това излага на опасност живота на толкова много хора. Настоящите военни операции в Рафах излагат на риск безброй животи", подчерта той.

Атаката на "Хамас" на 7 октомври доведе до смъртта на повече от 1170 души в Израел, повечето от които цивилни, според израелски данни. От 252 души, взети за заложници, 128 все още се намират в Газа, но 38 от тях се смятат за загинали.

Повече от 35 300 души, предимно цивилни, са били убити в палестинската територия от избухването на войната, според данни, предоставени от здравното министерство на Хамас. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС