Тежък удар за „Ислямска държава - идва ли краят на групировката?
Тежък удар за „Ислямска държава - идва ли краят на групировката? / ThinkStock/Getty Images, БГНЕС

Прогонването на групировката "Ислямска държава" от последната територия, която тя контролираше по сирийско-турската граница, на практика прекъсна линиите за снабдяване на екстремистите от външния свят. Това би могло да се отрази на способността им да защитават последните си два бастиона - градовете Ракка в Сирия и Мосул в Ирак.

Контролираната от "Ислямска държава" територия се топи от месеци под натиска на силите, решени да пометат самопровъзгласения "халифат". Битката за Мосул изглежда ще започне всеки момент, тъй като подкрепяните от САЩ иракски сили настъпват към града, а Ракка вероятно ще бъде на мушката на атака, оглавена от кюрдски милиции, в близко бъдеще.

Ако бъде отстранена от власт в територията, която контролира, мнозина се боят, че "Ислямска държава" ще се насочи още по-решително към терористични нападения срещу цивилни в региона и на Запад. По този начин ще заприлича повече на групировката, от която произлезе - Ал Кайда.

КАК ФУНКЦИОНИРАХА СНАБДИТЕЛНИТЕ ЛИНИИ ОТ ТУРЦИЯ?

След като през март 2011 г. започна сирийският конфликт, човек можеше да избегне турските войници по границата и да се промъкне в Сирия или обратно. Много от преминаващите в Сирия бяха джихадисти от целия свят, присъединяващи се към клона на Ал Кайда. Други, предимно сирийци, можеха да използват граничните контролно-пропускателни пунктове. Каналджиите също бяха активни и помагаха на хората да пресекат границата.

Тежък удар за Ислямска държава"  идва ли краят на групировката
netinfo

ЗАЩО ТУРЦИЯ ПОЗВОЛИ ТОВА И КАКВО СЕ ПРОМЕНИ?

Години наред Турция си затваряше очите за преминаващите. Съседни страни също купуваха петрол от "Ислямска държава" на по-ниски цени от тези на международните пазари. Но Европа оказа натиск върху Турция след нападението срещу редакцията на сп. "Шарли ебдо" във Франция през 2015 г. и Анкара започна да затяга сигурността по границата си. Постепенната промяна в поведението на Анкара беше последвана от нападения на територията на самата Турция, за които беше обвинена "Ислямска държава", включително на истанбулското летище. Щом отношенията между Турция и Русия се подобриха и след като опитът за преврат през юли не успя да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган, той изпрати своите сили в Сирия да воюват с екстремистите, както и с кюрдските бойци, които бяха преминали на западния бряг на р. Ефрат против волята на Турция. Турската синзходителност към "Ислямска държава" изглежда най-сетне беше приключила. Тази седмица турски военни и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха всички сирийски територии покрай границата, които бяха под контрола на групировката.

КАК МОСУЛ И РАККА ВСЕ ОЩЕ СЕ СНАБДЯВАТ?

Откакто Турция затегна контрола по границата си, "Ислямска държава" разчита на продукти, докарани от Турция в контролирания от бунтовниците сирийски граничен град Азаз. Сирийски търговци отиват в Азаз, купуват каквото им е необходимо и го доставят с камиони до Ракка. След като вече са на територия под контрола на "Ислямска държава", пордуктите може да бъдат изпращан до други територии под неин контрол.

КОЙ ВОЮВА С ГРУПИРОВКАТА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"?

Много сили воюват с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, някои подкрепяни от САЩ, а други от държави като Русия, Иран и Турция. Най-ефективната групировка са оглавените от кюрдите Сирийски демократични сили, които през изминалата година отнеха от екстремистите обширни територии в Северна Сирия с помощта на интензивни въздушни удари на международната коалиция начело със САЩ. Срещу екстремистите воюват също членове на ливанската групировка Хизбула и сирийски правителствени войски, главно в Централна Сирия. Подкрепяни от Турция бунтовнически фракции като "Султан Мурад", "Планински ястреби", Фронт Шамия и Армия за освобождение участваха в офанзивата на Анкара, която започна на 24 август и превзе цялата контролирана дотогава от "Ислямска държава" гранична зона от сирийската страна.

В Ирак екстремистите са атакувани от правителствени войски, регионални полицейски сили, сунитски племенни бойци, кюрдски бойци пешмерга и бойци от шиитски милиции. Иранците също действат активно и според някои информации началникът на иранските елитни части "Кудс" генерал Касем Солеймани е ръководил някои операции на Силите за народна мобилизация - иракски проправителствени, предимно шиитски милиции.

Тежък удар за Ислямска държава"  идва ли краят на групировката
netinfo

КАК ВЪРВИ БИТКАТА?

В Сирия, "Ислямска държава" загуби граничния град Джараблус, важен транзитен пункт, който й бе отнет от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници. През март групировката бе прогонена от историческия град Палмира от сирийски войски, подкрепяни от руски въздушни удари. Коалицията начело със САЩ уби няколко от основателите на групировката, включително нейния говорител и главен стратег Абу Мохамед ал Аднани и нейният военен министър Омар аш Шишани.

"Ислямска държава" изгуби големи градове през последната година в Ирак, сред които Фалуджа, Рамади и Тикрит. Иракските правителствени войски неотдавна превзеха и град Кайяра, близо до Мосул.

КАКВИ ЩЕТИ НАНЕСЕ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

"Ислямска държава" управляваше своя "халифат" с изключителна жестокост: хиляди бяха убити или разселени, малцинствени групи като иракските язиди бяха избивани и поробвани, християни бяха прогонени от родните им места, гейове бяха хвърляни от високи сгради, пленници бяха обезглавявани и заснемани на видео. Сред най-кървавите инциденти беше убийството на 1700 иракски войници през 2014 г. в Кемп Шпейхер, база до Тикрит. В Сирия, близо 1000 членове на племето шуейтат се смята, че са били избити. Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права твърди, че "Ислямска държава" е убила 4401 души от юни 2014 г., включително 2369 цивилни. Няма точни данни за Ирак, където екстремистите са избили хиляди.

Групировката е причинила масови разрушения в териториите, които контролира. Тя повреди или унищожи археологически обекти и антични останки като Храма на Бел, датиращ от 32 г. пр. н.е., и Храма на Баалшамин в Палмира. В Ирак членове на "Ислямска държава" сринаха град Нимруд, който е на 3000 години, и град Хатра, който е на 2000 години - и двата от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ГРУПИРОВКАТА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Хилал Хашан, професор по политически науки в Американския университет в Бейрут, смята, че групировката "Ислямска държава" "е обречена в сегашния си формат", неспособна да създаде жизнена държава. Той и други експерти прогнозират превръщането й в децентрализирана организация, която ще се претопи в общностите, които е управлявала, като сол във вода. "Има опасност това, което дойде след Даеш, да е по-лошо", каза иракският журналист Дана Джалал, който следи отблизо джихадистките групировки. "Ще си обръснат брадите, ще си сменят дрехите и ще се присъединят към други организации, които не са смятани за терористични групировки". Това може да я направи още по-опасни, смята той, да извършва смъртоносни атаки като тези във Франция, Белгия, Турция, Ирак и на други места. Джалал напомни как много членове на армията на Саддам Хюсеин и партията Баас преминаха в нелегалност и започнаха партизанска война срещу силите на САЩ.

Тежък удар за Ислямска държава"  идва ли краят на групировката
netinfo

Източник: БТА