Два гласа не достигнаха на противниците на пакета да обърнат вота. Министър Желязков бесен на резултата
Пакет “Мобилност 1” отново ще се гласува от Европейския парламент, след като в началото на годината правителството и браншът се поздравиха с победа над т.нар. "Закон Макрон".
 
На 10 януари, на фона на протеста на български превозвачи и колегите им от Полша, Румъния и Латвия, транспортната комисия в Европарламента отхвърли два от трите доклада по пакета, което намали вероятността предложенията да се гледат в пленарна зала. Тази вечер обаче евродепутатите решиха, че правилата за международните превозвачи ще се гласуват в сряда, 27 март.

Все още не ясно дали пакет „Мобилност 1“ ще се гласува отново
 
И това гласуване ще премине на фона на протест, който браншът организира пред парламента в Страсбург. Българските евродепутати ще настояват предложенията да не се гласуват, като в същото време ще внесат свои предложения.
 
Пакет “Мобилност 1” предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици. От бранша предричат фалит на голяма част от българските транспортни компании, ако регулациите бъдат приети.
 


Транспортният министър Росен Желязков изрази разочарованието си от гласувания пакет: "Резултатът е изключително разочароващ. Бесен съм от този резултат. Разговарях с колеги от Европейския парламент. Ние имаме 17 членове от 700 в ЕП и те можеха да решат мача. Няма да говоря за тези два гласа, които не ни достигнаха, а ще говоря с благодарност към тези, които направиха нечовешки усилия, за да отидат. С РВД направихме възможно най-късата писта, за да могат нашите седем членове в самолета да стигнат навреме в Страсбург. И всъщност два гласа не ни достигнаха, за да решим дефинитивно този въпрос. И затова съм бесен, защото със 17 членове можеше да решим проблем на половина Европа. Гласовете бяха 154 на 156. Това означава, че Европа е разделена дори в ЕП".

Джамбазки: Пакет „Мобилност 1” цели да фалира източните предприемачи
 

"Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението. Но това пакетче няма да стане. На гласуването в сряда очаквам поредното разделяне, очаквам пълна мобилизация. Ние искаме най-добрия вариант за Европа. Нашите депутати в Европейски парламент показаха, че отговорността да си депутат в ЕП е огромна. Два български гласа не достигнаха, но те можеха да решат законодателен пакет в Европа. Но този пакет в този вид няма и не може да има бъдеще, защото е против принципите на европейското право. Ако влезе в сила, той ще бъде атакуван по всички правила, които самият ЕС е създал", категоричен е Желязков.