Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, съобщи правителствената пресслужба.

По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане.

Министър-председателят ще поиска също писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая.

По-рано Главчев заяви през правителствената пресслужба, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран още днес от министъра на здравеопазването, той ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.



Решението на служебното правителство за изграждането на частната детска болница "Мама и Аз" разбуни политическите духове в страната по рано на празничния 1 май.

От ПП-ДБ обявиха, че ще дадат на прокуратурата и ДАНС правителственото решение.

Премиерът: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

ПП-ДБ

„Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура“, заявиха от коалицията.

Те призоваха президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев, да предприеме действия за оттегляне на взетото решение.

"Днес разбрахме, че служебният кабинет е одобрил детската болница. Първа частна детска болница. Това за мен е напълно безобразие. Когато сложим здравето на децата да стане бизнес, когато сложим здравето на децата да бъде застрашена обществена държавна болница, защото е трудно да има и две болници едновременно.Когато едни хора мислят как да изкарат едни пари от детското здраве, това за мен е връщане назад към годините на Борисов и Пеевски с такава скорост и е толкова против вярванията на нашата партия и аз съм горд, че докато ние управлявахме това нещо беше недопустимо!", каза Кирил Петков в Копривщица.

Радев призова кабинета „Главчев“ да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев

В същото време за оттегляне на решението на кабинета "Главчев" се обявиха и самият президент Румен Радев, както и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, заявява държавният глава.

ПП–ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, допълни държавният глава.

ДПС

Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение, заявява Делян Пеевски в съобщение до медиите.

Той настоява българските граждани да научат кой е "подведел Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси са обслужени".

"Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца", завършва лидерът на ДПС.

ГЕРБ

Проектът по изграждането на държавна национална детската болница стартира в управлението на ГЕРБ през 2020г. и с решение на министерски съвет беше определен за обект с национално значение. ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България.

Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

От ГЕРБ напомнят, че след консултации с Общественият съвет са внесли проект на решение в парламента за ускорено изграждане на националната детска болница. Народното събрание гласува проектът на решение единодушно на 14.02.2024г. Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни - да работят за изпълнението на този национален приоритет, добавят от партията на Бойко Борисов.

Какво реши правителството

Преди ден служебният премиер Главчев обяви, че е получил информация от здравния министър, че е подсигурено финансирането за държавната детска болница. Малко преди това обаче се разбра, че служебното правителство е одобрило изграждането на частна болница "Мама и аз" в София.

В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня