Ректорите все още не знаят дали ще се откажат от готвените протести
Правителството ще предостави 39-те млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година.

Парите бяха заложени в държавния бюджет за 2024 г. Отделно бе планирани и последващо увеличение на заплатите, считано от 1 април, за което от правителството обясниха, че към момента няма предвидени средства, които са в размер на 150 млн. лв.

"Проблемът ни е завещан. Обещахме в рамките на нашите възможности да решаваме проблеми, които са с един по-дълбок генезис. С постановление ще дадем на ВУЗ-овете полагащите им се 39 млн. лева. Предложихме и на останалия състав извън академичния състав възнагражденията да бъдат увеличени с 12%", заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща с ректорите.
 


Според служебното правителство 30-те милиона ще дадат възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв., съобщиха от Министерския съвет.  Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.


Всички държавни университети спират работа в знак на протест на 20 май

Преди ден всички държавни университети и някои частни ВУЗ-ове обявиха, че в знак на протест на 20 май няма да работят, а на 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите.

Така те искат да демонстрират своето несъгласие с "пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници".

След срещата със служебното правителство ръководителите на ВУЗ-овете не можаха да кажат дали ще се откажат от стачната си готовност. Преди всичко въпросът трябва да бъде обсъден в Съвета на ректорите, който ще има последната дума.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година, добавиха днес от администрацията на служебното правителство.

Също така министър-председателят Димитър Главчев кани днес в 17 часа представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Час по-рано те ще имат среща и с президента Румен Радев.

В същото време от МС припомнят, че приетите от парламента промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

Президентът Радев: Обществото трябва да застане за академичната общност

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година, добавиха от правителството.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня