За да предотвратите риска от сгъстяване на кръвта и тромби, трябва да коригирате диетата си, препоръчва Наталия Денисова, кандидат на медицинските науки, диетолог, старши изследовател във Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии.

Медикът отбеляза, че гъстата кръв при здрав човек е признак на дехидратация. При липса на течност тромбоцитите започват да се слепват, отлагат се в съдовете и образуват кръвни съсиреци, обясни лекарката.

Смокините са лек за диабет и болно сърце

За да се предотврати това състояние и да се намали рискът от сгъстяване на кръвта, Денисова посъветва да се пие 1,5-2 литра течности на ден, включително слаб чай. Но кафето и алкохолът не се броят, защото, напротив, те извеждат течността от тялото.

Един от рисковете от сгъстяване на кръвта и кръвни съсиреци е високата консумация на кофеин. "И няма значение какво – чай, кафе, енергийни напитки“, каза диетоложката. Тя уточни, че тези, които пият много кафе, трябва да увеличат и количеството вода, което пият.


Диетолог: Доматите пазят от тромбози

Денисова призова също така за ограничаване на прекалено мазните и солени храни. Високите нива на мазнини (особено животински) в диетата също са рисков фактор за сгъстяване на кръвта и тръмби, а солта привлича вода и причинява подуване, каза тя. „При излишък на сол в диетата е възможно преразпределение на течността в тялото: оток означава, че има много вода в междуклетъчното пространство и малко във вътреклетъчното пространство. Това също може да е един от факторите за образуване на тромби“, заключи тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС