По време на снощните протести срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“ в Тбилиси са задържани 63 души, а шестима полицаи са били ранени, съобщи Министерството на вътрешните работи на Грузия, цитиращо заместник-вътрешния министър Александре Дарахвелидзе, съобщи Ройтерс.

Грузинските сили за сигурност използваха водно оръжие, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати след като депутатите обсъдиха спорния проектозакон.

Управляващата партия "Грузинска мечта" се опитва от 9 април да прокара законопроекта, след като не успя да направи това през пролетта на миналата година, когато също имаше големи протести срещу планираното законодателство.

Критиците на законопроекта казват, че той е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на недоволните.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът не е съвместим с желанието на Грузия да стане част от ЕС.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел нарече днес "неприемливо" използването на "сила за репресиране" на протестиращите срещу спорен закон в Грузия, предаде АФП.

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Виктор Турмаков, Любомир Мартинов/БТА