Според доклад на експерти, изготвен по поръчка на Еманюел Макрон, на децата не трябва да се разрешава да използват смартфони до 13-годишна възраст и трябва да им се забрани достъпът до традиционните социални медии като TikTok, Instagram и Snapchat до 18-годишна възраст.

Какво правят децата ни в нета: ТикТок е най-предпочитаната социална мрежа

Френският президент е поискал от учени и експерти да предложат насоки за използването на мобилни устройства от деца с оглед Франция да предприеме безпрецедентни мерки за ограничаване на излагането им на въздействието на екрана. След публикуването на доклада не беше ясно как ще процедира правителството. През януари Макрон заяви: "Може да има забрани, може да има ограничения."

В тежкия доклад се казва, че децата трябва да бъдат защитени от насочената към печалба "стратегия на технологичната индустрия за привличане на детското внимание, като се използват всички форми на когнитивно отклонение, за да се затворят децата пред екраните, да се контролират, да се ангажират отново и да се печелят пари".

В доклада се казва, че децата се превръщат в "стока" на този нов технологичен пазар и се допълва: "Искаме [индустрията] да знае, че сме видели какво правят и няма да им позволим да се измъкнат".


Масово децата са в интернет всекидневно между един и три часа

В тримесечно проучване на учени и експерти, ръководено от невролога Серван Мутон и Амин Бенямина, ръководител на службата по психиатрия и зависимости в болница "Пол Брус", се казва, че децата под тригодишна възраст не трябва да бъдат излагани на въздействието на екрани - включително телевизия - и нито едно дете не трябва да има телефон преди 11-годишна възраст.

Всеки телефон, предоставен на дете на възраст между 11 и 13 години, трябва да бъде телефон без достъп до интернет, се казва в доклада, като минималната възраст, на която трябва да му се разреши да има смартфон, свързан с интернет, е 13 години.

В доклада се казва, че 15-годишните трябва да имат достъп само до така наречените "етични" социални медии, като например Mastodon. Конвенционалните, масово продавани, ориентирани към печалба социални медии като TikTok, Instagram или Snapchat не трябва да бъдат достъпни за тийнейджъри, докато не навършат 18 години, се казва в доклада. Тийнейджърите трябва да получават и по-добро образование за научните познания, които стоят зад необходимостта от достатъчно сън.

В доклада се отправят също толкова строги препоръки за най-малките, като се посочва, че телефоните и екраните в родилните отделения трябва да бъдат максимално ограничени, за да се помогне на родителите да се свържат с бебетата си. В доклада се казва, че използването на телефони трябва да се обърне внимание и на детегледачките.

За децата до шестгодишна възраст всички видове екрани трябва да бъдат "силно ограничени" и да се използват много рядко за образователно съдържание, когато седят с възрастен. Екраните трябва да бъдат напълно забранени в детските градини за деца под шест години. В началните училища на децата не трябва да се дават индивидуални таблети или цифрови устройства за работа, освен ако това не е свързано със специфично увреждане.

"Преди навършване на шестгодишна възраст никое дете не се нуждае от екран, за да се развива", заяви Мутон. "Всъщност екраните могат да попречат на правилното им развитие на тази възраст."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня