Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили установиха, че лютите чушки удължават живота, съобщава Юрик алърт.

Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 процента.

Сръбски фермер отглежда най-лютите чушки в света

В изследването на италианските учени взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.

Тези от тях, които редовно консумирали люти чушки (четири пъти седмично и повече), 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп.


Лютите чушки са полезни срещу рак на белия дроб

Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече. При това защитният ефект на лютите чушки не зависел от вида на храната, която консумирали участниците в проучването.

Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохичмичните механизми, чрез които действат червените люти чушки и сродните им култури, съдържащи капсацин. Това е алкалоид, притежаващ лют вкус.

Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените клетки, въздействащи на митохондрията на клетките.

Петте най-люти чушки в света (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА