Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни
78644

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов за поисканата екипировка
  • Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни
  • Бойко Борисов за поисканата екипировка

Собствениците на загинали животни по време на снежното бедствие в областите Кърджали и Смолян ще получат парично обезщетение, съобши в началото на правителственото заседание министърът на земеделието Десислава Танева. Помощта в общ размер от 600 хиляди лева се отпуска по мярката Де минимис, и се нея ще бъдат обезщетени собствениците на над 1800 загинали животни.

В срок от 24 часа от подаване на заявлението на собственика на загиналото животно, Фонд „Земеделие" е в готовност да се разплати, декларира агроминистърът. Вече има получени 70 такива заявления и стопаните ще получат обезщетения за загиналите животни до петък и събота, а за всички останали срокът е 24 часа от подаването. Стойността на обезщетението е пазарната стойност по системата за агропазарна информация, каза Танева и даде пример, че за загинало говедо ще се плаща 1000 лева, а за загинала овца - 160 лева.

Правителството отпусна 558 хиляди лева по бюджета на военното министерство за аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства при участие на екипи на армията в спасителни дейности при бедствия, аварии и катастрофи.

Събитията през последните дни показаха, че е необходимо използването на вертолети, но е нужна екипировка за тях, става ясно от доклада към решението. Премиерът Борисов посочи, че се съобразил с всичко, изброено в доклада. „Като се започне от карабини, носилки, кошове, хендсфрита, четири спасителни лодки, каски, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода, включително и за пантерите по морето - всичко, което са ми искали, по списък", каза Борисов и допълни, че в списъка има 34 позиции.