Обезщетяват стопаните със загинали в снежния ад животни
Обезщетяват стопаните със загинали в снежния ад животни / снимки: БГНЕС
Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни
78644
Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни
Бойко Борисов за поисканата екипировка
  • Десислава Танева за обезщетенията за загинали животни
  • Бойко Борисов за поисканата екипировка

Собствениците на загинали животни по време на снежното бедствие в областите Кърджали и Смолян ще получат парично обезщетение, съобши в началото на правителственото заседание министърът на земеделието Десислава Танева. Помощта в общ размер от 600 хиляди лева се отпуска по мярката Де минимис, и се нея ще бъдат обезщетени собствениците на над 1800 загинали животни.

В срок от 24 часа от подаване на заявлението на собственика на загиналото животно, Фонд „Земеделие" е в готовност да се разплати, декларира агроминистърът. Вече има получени 70 такива заявления и стопаните ще получат обезщетения за загиналите животни до петък и събота, а за всички останали срокът е 24 часа от подаването. Стойността на обезщетението е пазарната стойност по системата за агропазарна информация, каза Танева и даде пример, че за загинало говедо ще се плаща 1000 лева, а за загинала овца - 160 лева.

Правителството отпусна 558 хиляди лева по бюджета на военното министерство за аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства при участие на екипи на армията в спасителни дейности при бедствия, аварии и катастрофи.

Събитията през последните дни показаха, че е необходимо използването на вертолети, но е нужна екипировка за тях, става ясно от доклада към решението. Премиерът Борисов посочи, че се съобразил с всичко, изброено в доклада. „Като се започне от карабини, носилки, кошове, хендсфрита, четири спасителни лодки, каски, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода, включително и за пантерите по морето - всичко, което са ми искали, по списък", каза Борисов и допълни, че в списъка има 34 позиции.