/ Istock
Израел назначи генерал Шломи Биндер за нов ръководител на военното разузнаване, предаде ДПА, като се позова на израелските отбранителни сили.

Предшественикът на Биндер, генерал-майор Ахарон Халива подаде оставка миналия месец, като заяви, че по този начин "поема лидерска отговорност" след събитията от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" и на други палестинки групировки нахлуха в Южен Израел и избиха около 1200 души, а около 250 души бяха отведени за заложници в ивицата Газа.

Началникът на израелското военно разузнаване подаде оставка

Израелският министър на отбраната Йоав Галант се е съгласил с искането на Халива да подаде оставка. Халива освен това ще напусне и армията, след като и там му бъде намерен заместник.

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб. Те са били договорени след дълъг процес на разговори между Галант и началника на генералния щаб Херци Халеви. Тези мерки обаче бяха разкритикувани от някои израелски депутати, които настояват да се изчака до края на войната в Газа. Израелският министър на вътрешната сигурност от партия "Еврейска сила"  Итамар Бен-Гвир дори поиска Галант да подаде оставка след новината за промените в генералния щаб.

Според новинарския сайт ynet новите назначения може да задълбочат разделението между политическото ръководство и службите по сигурността в страната. Според изданието има нарастващо недоволство в редиците на армията, че правителството не разработва план за бъдещето на ивицата Газа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА