Силна буря, придружена с градушка, удари различни квартали на София - "Дружба", "Младост", "Слатина" и някои околни села. Градушката е с размерите на лещник.

Градушка е ударила и Троян. Софиянци са притеснени за автомобилите си. Някои от тях поставят одеяла върху покривите на колите си, за да ги предпазят от щети по време на градушката. На места обилните дъждове превърнаха улиците на София в реки.

Шахтите не смогват да поемат водата. В Симеоново валежът е бил осем литра на кв. метър, а в Южния парк – пет.

Дъждовна сряда: Жълт код за валежи в 10 области 

Силна бурята и градушката станаха причина за излизане на дерета в троянските села Черни Осъм и Орешак. 


На терен е заместник-кметът на Община Троян Николай Райковски.

Достъпът до Троянския манастир е нормален. Затруднено е движението по обходния път, водещ към село Черни Осъм, през махалите „Миленча“ и „Стругът“, съобщи той за БТА.

В момента на терен работи техника на Общинско предприятие „Комунални услуги“, която разчиства терена. По думите на заместник-кмета водата спада, проблем създават нападалите дървета и клони.

Градушка е валяла и в село Шипково. Там няма нанесени инфраструктурни щети, унищожена е земеделска реколта. Градушка с големина на грахово зърно валя за кратко и в централната част на града. В Троян няма нанесени материални щети.

Два пъти в рамките на час се е изсипала силна градушка и в самоковското село Ковачевци. „Първият път всичко побеля. Все едно сняг затрупа“, каза кметът на селото Никола Хайверов. 

Той посочи, че реколтата на хората е унищожена. Няма бедстващи жители, които да са се оплакали от силната градушка. 

Припомняме, че за днес е обявен жълт код за обилни валежи в осем области.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня