В Мексико е толкова горещо, че маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Групата за опазване на биоразнообразието в поречието на р. Усумасинта в югоизточния щат Табаско от 16 май насам са открити най-малко 138 мъртви маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana). Това са средно големи примати, които са известни със силните си ревящи гласове. Някои маймуни са били спасени от местни жители, включително пет, които са били откарани при ветеринар, който полага усилия да ги спаси.

„Те пристигнаха в критично състояние, с дехидратация и треска“, каза д-р Серхио Валенсуела и добави: „Бяха напълно безпомощни, това беше топлинен удар.“
Жестоката гореща вълна в Мексико е свързана със смъртта на най-малко 26 души от март насам, но ветеринари и спасители твърдят, че тя е убила десетки, а може би и стотици маймуни ревачи. Във вторник на около една трета от територията на страната температурата достигна 45 градуса по Целзий.


В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са забелязани в петък, когато местният доброволен противопожарен и спасителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион. 

Маймуните ревачи са мускулести и могат да достигнат височина от 90 см, а опашките им са също толкова дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 килограма и могат да живеят до 20 години. Те са снабдени с големи челюсти и страховит набор от зъби. Но най-вече са известни с лъвския си рев, който не съответства на размерите им.

„Доброволците ме помолиха за помощ, попитаха ме дали мога да прегледам животните, които докараха с камиона си“, каза д-р Валенсуела и добави: „Нямаха пари и ме помолиха да го направя безплатно.“

Ветеринарният лекар поставил лед на крайниците на приматите и ги сложил на интравенозни капкови системи с електролити.

„Те се възстановяват, агресивни са, отново хапят“, казва ветеринарят, като пояснява, че това е здравословен знак.

Повечето нямат такъв късмет. Биологът Хилберто Посо преброи около 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е започнало около 5 май и е достигнало своя връх през уикенда.

„Падаха от дърветата като круши“, казва Посо и добавя: „Бяха в състояние на тежка дехидратация и умираха в рамките на няколко минути.“ Посо пояснява, че падането от десетки метри височина нанася допълнителни щети, които често довършват маймуните.

Посо обяснява смъртните случаи със „синергията“ на няколко фактора, сред които високите температури, сушата, горските пожари и изсичането на горите, които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че все още не може да се изключи наличието на патоген, болест или друг фактор.

За жителите на горещия, блатист и покрит с джунгли щат Табаско ревачите са ценен, емблематичен вид - местните хора казват, че маймуните им показват колко е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване.

В понеделник федералното правителство със закъснение призна за проблема, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че е научил за него от социалните медии. Той поздрави д-р Валенсуела за усилията му и заяви, че правителството ще се стреми да подкрепи работата му.

Лопес Обрадор признава, че проблемът с горещината е голям – на места в страната температурата достигна 47 градуса по Целзий. 

За маймуните ревачи това е въпрос на живот и смърт. „Те са стражеви вид“, казва Хилберто Посо, имайки предвид ефекта на канарчето в мината, при който един вид може да каже много за екосистемата. „Тяхната гибел ни предупреждава за това, което се случва с изменението на климата“, убеден е биологът.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христо Кьосев/БТА