Той функционира от няколко дни и предизвика вълна от недоволство сред шофьорите
Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ 2 на границата с Румъния при Видин.

Той функционира от няколко дни и предизвика вълна от недоволство сред шофьорите. Други са на мнение, че паркингът е удобство за шофьорите и до голяма степен решава проблема със струпването на тежкотоварни автомобили, които трябваше да изчакват на пътното платно.

"Винаги е по-добре, когато има къде шофьорът да спре на спокойствие, да се наспи и изкъпе, отколкото на самия път и да създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия", каза шофьорът Андриян Кръстев.

Буферен паркинг за около 700 камиона заработи край ГКПП „Дунав мост“ при Русе (ВИДЕО)


По мнението на Мирослав Марков, който е от Видин, за фирмите от града организацията не е удобна, защото трябва да се чака на паркинга.

"Четири часа чакаш, за да влезеш в паркинга и отделно вътре се чака най-малко по 15 часа и докато преминеш границата - още два-три часа", каза шофьорът Петър Лазаров.

Не стига това, но и паркингът е платен - 15 лв. е за българи, за чужденци - 25 евро, като след 45-ия час става 50 евро, а за българите - 30 лв., каза още той. 

Отговорникът на паркинга Цветелин Петков обясни, че на всеки шофьор се дава пейджър. Когато му дойде реда, пейджърът оповестява водача, той се нарежда и излиза от паркинга.

"Процедурата е лесна и елементарна, направена е така, че да не могат да се изпреварват, да няма дразги между шофьорите", каза още той. Ако някой водач не иска да чака на паркинга, то той може да вземе предния номер и да изчака в града или на друго място. След като му дойде редът, той идва тук, камионът преди него излиза и директно се пуска без заплащане, каза Петков. 

По думите му капацитетът на паркинга е 550 камиона. Създадени са добри условия за престой - бани, тоалетни, безплатен wi-fi, безплатен ресторант, което е за удобството на всички шофьори. Има човешки условия, които ги нямаше допреди няколко дни, защото стояха на пътя, каза още отговорникът Цветелин Петков. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Росен Младенов, БТА