В Изпълнителната агенция (ИА) „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) постъпи информация за разпространение на електронно съобщение от името на Агенцията за предоставяне на лични данни във връзка с въвеждането на електронната трудова книжка. Това съобщиха от ГИТ. От там подчертаха, че от институцията никога не се изпращат съобщения по електронен път, които приканват гражданите да въвеждат или да актуализират своите лични данни.

Имейлът, от който се разпространяват съобщенията (no-reply@bulgaria.government.li), не е на Агенцията. Неправомерно е използвано и логото на ИА ГИТ. 

Гражданите не трябва да отварят линковете, посочени в изпратените съобщения, както и да въвеждат лични данни, посочват от Агенцията. 

В случай, че настъпи необходимост от разпространяване на информация, свързана с дейността на ИА ГИТ, гражданите се уведомяват предварително чрез официалния сайт на Агенцията gli.government.bg и чрез медиите. Те могат да получат информация и консултация по телефона или на имейл адресите на Агенцията, обявени на сайта в секция „Контакти“, посочват още от ГИТ.


За 2022 г. в Комисията за защита на личните данни са постъпили общо 770 жалби и 394 сигнала за нарушения в областта на защитата на личните данни и искания за предприемане на конкретни действия, подадени от физически и юридически лица, държавни органи и организации. Това сочат данни от годишния отчет за дейността на комисията за 2022 г., цитирани в доклада на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Отчетът на КЗЛД бе приет от парламента със 132 гласа „за“ и шест – „въздържал се“ на 29 март.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова/БТА