По-малко разводи във Варна заради кризата
По-малко разводи във Варна заради кризата / netinfo

С повече от 20 % са намалели разводите в морската столица за първата половина на година в сравнение със същия период на 2008 г. Тогава бракоразводните дела са били 530, а за последните шест месеца те са 411. Това показва статистиката на Варненския районен съд. Спадът се дължи основно на намаляването на разводите по вина, които миналата година са били 334, а през 2009 г. – 227. Броят на разводите по взаимно съгласие пък е приблизително еднакъв.

Въпреки предварителните прогнози за бум на разводите заради икономическата криза, адвокатите смятат, че точно тя е довела намаляването на делата. Техните хонорари за дела по вина започват от 500 лв. и могат стигнат до 1 500 лв. Другата причина двойките да се разделят по-рядко в съда е общият семеен бюджет. Във време на финансова несигурност хората се „хващат един за друг и се стараят да преживеят през този период, който не е лек нито за семейства, нито за самостоятелно живеене”, смята адвокат Милена Карачорова. Тя добави, че има и случаи, когато разведени двойки се събират отново заради кризата.  

Тенденцията за намаляване на разводите заради икономическата ситуация се наблюдава и в други страни. В Англия техният брой е най-ниския от 26 години насам, а в САЩ спадът е между 10 и 20 %.