ВТУ е първият държавен университет в страната със сертификат по международен стандарт за качество
ВТУ е първият държавен университет в страната със сертификат по международен стандарт за качество / снимка: DarikNews.bg, архив

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ получи международно признат сертификат, удостоверяващ качеството на образователния продукт и сертификат от международната мрежа IQNet /International Certification Network/. След ресертификационен одит извършен през месец април  от българо-немска компания, Търновската Алма матер се превърна в първия държавен университет в България, получил международен документ, удостоверяващ съответствието на предоставения образователен и научно-изследователски продукт, с новият международен стандарт за качество БДС EN ISO 9001: 2015.

Международното признание е поредното доказателство, че Старопрестолният университет е утвърдена образователна и научно-изследователска институция, с устойчиви традиции, съвременна управленско-организационна визия и перспективно бъдеще.

В продължение на дванадесет години, считано от 2004 г. до момента, ВТУ е внедрил, поддържа и развива, три международни стандарта в областта на системите за управление на качеството.

"Настоящият екип, управляващ ВТУ и академичната общност, осъзнават че високото качество на обучение, научно-изследователската, спортната и художественотворческата дейности, са от ключово значение за устойчиво високата репутация на институцията и пазарната конкурентоспособност на нейните възпитаници. Сертификатът е атестат за първото и предпоставка за второто", подчертаха от висшето училище.

Ръководство на ВТУ, в дейността си по образователен мениджмънт на институцията се фокусира върху ключови цели, представляващи Политика по качество, сред които повишаване на конкурентоспособността на университета, на академичния състав и на възпитаниците, удовлетворяване изискванията на пазара на труда и предоставяне на образователен и научен продукт на високо интелектуално равнище, стимулиране на креативността, творчеството и развиване потенциала на академичния състав.

Сред целите е ориентираност на ВТУ към заинтересованите страни от външната /кандидат-студенти; чуждестранни кандидат-студенти; възпитаници; органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власти; органи на местната власт; партньорски университети от страни в ЕС и извън него; научни институти в България и в чужбина; външни доставчици; неправителствени организации; работодатели от частния сектор/ и вътрешната /студенти, докторанти и специализанти; омбудсман на ВТУ; преподаватели; административен персонал; подпомагащ персонал/ среда на Университета.

Разработване на учебни планове и програми с участие на представители на студентите, насърчаване на проектни дейности, насърчаване на студентски активности, мониторинг на Системата за управление на качеството във ВТУ с участие на представители на студентите и потребители на кадри, са другите поставени задачи.

"С получения сертификат за качество, ВТУ много бързо и адекватно създаде почва за прилагане на възможността за развиване на стопанска дейност, която законодателят ни предостави с обнародваният и влязъл в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование от 01.03.2015 г. Университетът и до момента е доказал, че е желан партньор от организациите от частната сфера за съвместна дейност, а сертификацията по БДС EN ISO 9001: 2015 е крачка напред към увеличаване на възможностите за разширяване на партньорската мрежа, предвид международното признание за съществуващото качество на образователния и научно-изследователски продукт", подчертават от висшето училище.