Първото българско училище отвори врати в Милано
Първото българско училище отвори врати в Милано / Личен архив

През януари тази година в столицата на модата отвори врати първото българско училище. Идеята е на Гергана Христова,наша сънародничка,учител по професия,която вече повече от 10 години живее в Италия. Гергана е завършила’’ Българска филология’’ в софийски университет ‘’Св.Климент Охридски’’през 2000г, а инициативата поема, защото  забелязва, че децата на българските имигранти живеещи в Милано и околностите, и децата на такива от смесени бракове, нямат никаква възможност да изучават български език и да се запознаят с българската култура. Самата Гергана споделя:’’

Имах желанието да направя нещо такова, но нямах възможност, ако трябва да съм откровена от години чакам някой да предприеме инициативата за организирането на такова училище.След раждането на сина ми,  си дадох сметка, че риска той да не говори български е напълно реален и това за мен беше много силна мотивация да направя всичко възможно (и невъзможно) идеята да стане реалност.’’ Гергана добавя още:’’Не е в мой стил да изпадам в национализъм или краен патриотизъм,но мисля че,за децата е важно да знаят езика на родителите си.

Това е огромно богатство което разширява хоризонта им и е от изключително значение за израстването им като личности,освен това им дава възможността за избор,най-големият подарък,който един родител може да направи на детето си.’’

 

В момента училището посещават 20 деца на възраст от 6 до 11 години,занятията са само по български език и литература и се провеждат в неделя. Учениците са разделени на три групи в зависимост от възрастта и нивото на познаванe на езика.

От следващата година,ако учебното заведение получи помощ от Министерството на Образованието е предвидено да бъдат въведени също така история и география на България,фолклор и народни танци.

 

Възпитаниците на първото българско училище не пропуснаха да посрещнат Баба Марта, като сами изработиха мартениците си и отбелязаха с голямо тържество  3 март националния празник на България.