Повече от половината ученици във Врачанско са участвали или са били обект на насилие
Повече от половината ученици във Врачанско са участвали или са били обект на насилие / Дарик Враца - архив

Областна стратегия за превенция на агресията сред малолетните и непълнолетните ще бъде изготвена във Враца. За това се договориха представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и неправителствения сектор на провелия се снощи дискусионен форум „Детска престъпност и агресия“. Организатори бяха Областна администрация – Враца, Община Враца и Сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката“. Стратегията ще бъде подготвена в период от 3 до 6 месеца и към нея ще има годишен план с конкретни ангажименти. В дискусията, продължила повече от 2 часа и половина, взеха участие заместник председателят на Народното събрание Явор Хайтов, депутатите Красимир Богданов, Георги Божинов, Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, заместник кметът на община Враца Петя Долапчиева, Димитър Газибарски – директор на Областната дирекция на МВР, Надя Пеловска – председател на Окръжен съд – Враца, прокурорът Иван Иванов, Евелина Васкова – председател на Управителния съвет на „Дом на науката и техниката“, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието, представители на неправителствени организации и ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“. Всички бяха единодушни, че спешно са необходими конкретни мерки за превенция и решаване на проблема с агресията и престъпността сред децата и учениците. Важна стъпка в тази посока е координираната работа между различните институции.

За висок ръст на детската престъпност алармира Димитър Газибарски – директор на ОД на МВР. И няма как да е различно, щом по коефициент на престъпността врачанска област е на едно от първите места в страната. Само през тази година извършените престъпления от непълнолетни са 216. В последните години се забелязва относително еднакъв брой на наказателните дела срещу непълнолетни – между 16 и 20 за година. Най-често извършваните престъпления са кражби, сбивания и бягства от детските домове. Близо 60 % от анкетирани 14 500 ученици във врачанска област са заявили, че са участвали или са били обект на насилие. Това сочат данни от проведено допитване, направено от Регионалния инспекторат по образованието – обяви началникът на инспектората Галина Евденова. По данни от същата анкета сред учениците нараства тормозът по интернет и сред момичетата. Увеличават се случаите на саморазправа на родителите с ученици. „Сред причините, които предизвикват агресия, са тези, че много от семействата са социално слаби, а децата се отглеждат не от своите родители, а от баби и дядовци, от братя и сестри, има и случаи, в които учениците се грижат сами за себе си“ – коментира Евденова.

Основната причина за агресията е липсата на връзка между детето и родителя – каза ученикът Ерик Търнавски, председател на ученическия училищен съвет в Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца. Той и съучениците му предлагат в града да бъдат създадени центрове, в които с различни общи дейности да се подобри връзката между родителите и децата. Необходими са също консултативни центрове за родители, където възрастните да бъдат съветвани как да се справят с агресията на своите деца. Учениците искат и дни на отворените врати във всички важни обществени институции като полицията и съда. Запознаването отблизо с тях ще информира за работата им, а очакваният ефект е респект и уважение. Според учениците, на учителите им е нужна повече квалификация в сферата на психологията.

Участниците във форума харесаха идеята на депутата инж. Петя Аврамова във Враца да бъде създаден Център за творчески, технически и социални умения. Идеята е децата, които проявяват агресия, да бъдат насочвани към него.

Валери Пеевски – секретар на врачанската комисия са борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни поиска от народните представители да се помисли върху изготвянето на държавна програма за лечение на наркозависими, каквато към момента няма.

 

Повече по темата ще може да чуете утре след 10 ч. в регионалната програма на Дарик Северозапад.