/ Община Враца
Работна среща за проучване на потребностите на бизнеса и планиране на държавния план-прием за 2019/2020 учебна година се проведе във Враца. „Целта на днешната дискусия е да бъде направена адекватна подготовка за предстоящия план-прием за учебната 2019-2020 година.

Бизнес и училища обсъдиха държавния план-прием 2019-2020 в Мездра и Роман

През изминалата година, различни хора опитаха да политизират темата за професионалното образование, но аз смятам, че ние трябва да подходим към проблема с необходимата отговорност и с реални действия.

Професионалното образование е в основата на икономиката и развитието на нашия град. Вярвам, че с общи усилия и с участието на всички заинтересовани страни – родители, ученици, работодатели и директори на училища, ще успеем да избегнем създаването на неоснователни проблеми“, коментира кметът Калин Каменов.  

Във Враца представиха новите насоки в държавния план-прием за учениците

Визията на Регионалното управление на образованието за предстоящия план-прием за 2019/2020 година бе представена от директора на институцията - Галина Евденова. Тя коментира, че в рамките на кампанията за определяне на броя и вида на паралелките в област Враца ще се организират много срещи, като целта е в обществения дебат да участват както родители и ученици, така и представители на бизнеса и образователната сфера.

Срещата във Враца
netinfo

В рамките на срещата, Калин Каменов представи реализираните инфраструктурни проекти в промишлените зони на Враца. „С моя екип и с подкрепата на правителството успяхме да възстановим напълно шест улици в промишлените зони на града, като инвестицията е над 500 000 лева.

Успоредно с това бяха асфалтирани и главни пътни артерии, както и ключови участъци в града. Обновяването на пътната инфраструктура в града ще продължи и през следващата година“, заяви кметът Каменов.

Калин Каменов: Успешното училище е това, което е ориентирано към професиите и бизнеса

Областният управител Малина Николова, която е организатор на срещата, каза че Областна администрация и „В и К“-Враца работят комплексно по изграждането и подменянето на водопроводната и канализационната мрежа в Източна промишлена зона в града.

„Кандидатстваме с проектно предложение по ОП „Околна среда“, като конкретно за Враца е планирано да бъдат положени 1410 линейни метра водопровод и 2033 линейни метра канализация в Източната промишлена зона“, каза Николова и допълни, че за работната среща са изпратени покани за участие на близо 100 фирми от Враца.

Работната среща продължи с дискусия за качеството на образованието, както и за възможните начини за подобряване на материално-техническата база на някои учебни заведения.

На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет Румен Антов, кметът на Криводол - Петър Данчев, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, председателят на постоянната комисия по образование в Общинския съвет - Таня Георгиева, представители на бизнеса и експерти от образователната сфера.

Повече по темата ще чуете в програмата "Дарик Северозапад".