Директорът на РБ Христо Ботев във Враца Силвия Врачовска представи петте най-нови книги от български автори в рубриката Дарик чете.
Директорът на РБ Христо Ботев във Враца Силвия Врачовска представи петте най-нови книги от български автори в рубриката Дарик чете. / netinfo
От днес в предаването “Дарик Северозапад” стартирахме нова рубрика – “Дарик чете”. Тя е наша съвместна идея с Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца. В нея ще ви представяме всичко ново и интересно в библиотеката и в света на книгите.

Днес представихме на слушателите и публикуваме тук петте най-нови книги от български автори,  постъпили в библиотеката.

В духа на Маратона на четенето, който се провежда в момента, младежите могат да се запознаят с последната книга за Васил Левски „Искам да бъда свободен” на авторът  Димитър Дишев. Това е сборник, събрал 16 истории и множество най-различни гледни точки за живота и делото на Апостола. Сред героите са Найден Геров, поп Кръстьо, противоречивият османски и български политик Иванчо Хаджипенчович, както и майката на Апостола и неговата сестра Яна. В разказите на Димитър Дишев Дяконът е човек от плът и кръв – един силен и смел мъж, който иска да бъде свободен, но все пак си остава човек със своите недостатъци и  колебания. Авторът /бил е журналист/ е посветил 40 години на изследвания за живота и делото на Васил Левски. Разказите му са публикувани в различни списания, а след 1989 година става един от основателите на пионерския печат в България. Всички разкази се събират на едно място за първи път между кориците на „Искам да бъда свободен” и обещават един нов, по-истински поглед върху живота и делото на Апостола.

Следващата книга, която привлича читателите още със заглавието си е „Бабо, разкажи ми спомен”. Нейн автор е Ивинела Самуилова.
Самите читатели определят книгите на Ивинела като завладяващи, пробуждащи, преобразяващи… Вероятно защото веруюто на авторката е, че хората нямат нужда от поучения, а от вдъхновение за живота. В 320 страници се претворява българския фолклор чрез образа на главната героиня и баба Жива, която среща в малка махала в Балкана. Героинята се впечатлява много от възгледите, разказите и спомените за миналото на възрастната жена. Те успяват да разкрият един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух. С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да съхрани историята и легендите. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта. Романът спечели в националния конкурс „Моята любима книга - 2016”, като бе избран от читателите за най-любимата книга на България за 2016 година.

Третата книга отново е свързана с разказ за старата вяра и нуждата на българите да я запазят. „Стопанката на Господ” от Розмари де Мео излезе на пазара миналата година, но интересът към нея така и не намалява.
Романът е по истински случай и требник на българската народна вяра, както казва и самата авторка. В книгата са описани лични и родови български тайнства, живи и до днес и приказката за тяхното откриване. През последните година Розмари Де Мео пътува често из страната. Защитила е дипломна работа на тема „Българското обредно наричане като терапия“. Затова и книгата, която издава, е рожба на дългогодишни търсения и преживявания с възрастни хора, запазили старото знание.
Предполагам, че за читателите ще бъде интересно да разберат какви са тайната и правилата на „наричането” и дали всеки може да се научи да го прави? 
 
„Камбаната“ е следващата книга, която избрахме да Ви представим. Авторът на „Камбаната” Недялко Славов отново отвежда читателите в обезлюдените български села, но неговият герои няма късмета на основните персонажи в предните две книги - да се докоснат да остатъка от съхранената българщина. Бившият затворник Вено се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно... Посрещат го жестоки картина на насилие, погроми и поругани храмове. Новият роман на Недялко Славов „Камбаната“, носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот. Недялко Славов е определен като новото белетристично явление в съвременната българска литература. Само за няколко години той написа четири романа, които впечатлиха читателската общност и спечелиха авторитетни литературни награди.

Когато говорим за български автори, няма как да не споменем и един от най-проспериращите млади писатели – Константин Трендафилов и неговият дебютен роман „Затворисърце”. Това е втора книга на автора, която излиза на родния пазар след големия успех на дебютната му стихосбирка „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?”.
Романът е историята за двама мъже, които се срещат на място, на което никога не са вярвали, че ще попаднат. И по една или друга причина започват да си разказват своите истории, които са преплетени с любовта и как тя ги е докарала до там. Самият автор смята, че романът ще е любопитен за мъжете, защото ще открият себе си в него, а за жените – „може би ще е интересна, защото ще надникнат най-сетне в главите на мъжете”. Звучи доста интригуващо, нали?
 
Това бяха петте най-нови книги от български автори, които вече са налични за заемане в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и очакват да бъдат прочетени.