Levski
Levski / netinfo
С възпоменателно шествие в Елена отбелязаха 144 години от обесването на Васил Левски.
 
Шествието  премина по улицата, която носи името  на Васил Левски. Във възпоменанието  се включиха ученици, учители, общинското ръководство, десетки граждани. Присъстващите  сведоха глави пред барелефа на Апостола в балканското градче и отдадаха почит на святото му дело.
 
За политическия идеал на Левски – народното управление и за неговите завети говори учителят по история Йордан Минчев. Заупокойна панихида в памет на Дякона отслужи отец Милен, а ученици от НУ „Ил. Макариополски“ рецитираха стихове  за Апостола на свободата.
 
В знак на признателност пред барелефа бяха поднесени венец и цветя.
 
Паметният  знак на Левски  във възрожденския град е поставен на мястото, където е бил ханът на Лазар Стойчевчето. В него Апостолът на свободата нощува по време на второто си идване в Елена, заедно с Ангел Кънчев. Случаят е описан от Сава Кършовски, автор на първата книга за Левски. Най-напред двамата апостоли се спират пред кафенето на дядо Матей и искат от него не само нощувка, но и сено за конете. Ханджията им казал, че има само слама, на което Левски отговорил: „Нашите коне, дядо, сламица не ядат“ и помолил за друго място за пренощуване. Тогава хаджи Йордан Бакалов ги насочил към хана на дядо Лазар.
 
Участниците в шествието положиха цветя и пред паметната плоча на родната къща на братята революционери Кършовски, в която Левски основава частния революционен комитет в града.
 
Неговият съратник и приятел Иван Кършовски преживява болезнено смъртта му и първи поставя въпроса за изграждане на паметник на Апостола в София, дори прави и проект за него. В деня на откриването на днешния паметник Кършовски е сред възрожденските дейци и изпълнява своята ода „Пред паметника на Васил Левски“.