Призовават се водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми
На места в страната продължава да вали сняг и да има заледявания. Пътните настилки се почистват.

Вчера снеговалежите и пътнаната обстановка предизвикаха редица катастрофи в страната. Призовават се водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Шипченският проход се почиства от сняг, на пътя сега са две машини. Това съобщи Пеньо Пенев, дежурен оператор в Областното пътно управление в Стара Загора.

С какво време ще изпратим ноември

Температурата е минус един градус. Пътната настилка е заснежена и обработена. На място има мъгла с видимост до 80 метра. Движението е без ограничения. В района на прохода "Хаинбоаз" вали слаб сняг, а температурата е минус три градуса.

Настилките се почистват от две машини, но има заледени участъци, които са обработени. Видимостта там също е намалена до 150 метра поради мъгла. Две машини извършват опесъчаване на заледени участъци до база Голеш.
 

По автомагистралите "Тракия" и "Марица" в област Стара Загора настилките са мокри и вали дъжд, но температурата е положителна. В областта има частични заледявания на места. Участъците се опесъчават своевременно.

"Пътната обстановка е под контрол и всички затруднения се следят от екипи на Пътната полиция и Областното пътно управление", каза Кръстев. 

Заради интензивни снеговалежи в последните часове е натрупал сняг на Прохода на Републиката. Снежната покривка достига около 5 сантиметра. Във вторник в района на Южния пътен възел във Велико Търново верижна катастрофа затрудни движението.

Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление. Времето е облачно, по високите части вали сняг, а в ниските валежите са от дъжд.

Няма въведени ограничения по пътищата в областта. Пътните настилки са мокри, а по високите части има и заснежени и заледени участъци. Машините са терен, за да почистват и опесъчават пътищата в региона.

Заради пресечения терен на региона е повишена опасността от падащи камъни по пътищата. През нощта не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта.     

Ограничиха движението през Троянския проход за камиони над 12 тона

Целогодишно е ограничено движението за товарни автомобили с маса над 3,5 тона през прохода Пампорово. Движението през Троянския проход е ограничено за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Времето ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана - слаб сняг. През деня, главно в Дунавската равнина и Добруджа валежите временно ще спрат, сочи прогнозата за времето.

Над планините ще се задържи облачно и мъгливо. На много места ще превалява слаб сняг. Ще духа силен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 2°. В четвъртък валежите ще продължат. 

В по-голямата част от страната ще са от дъжд, който след обяд в западната част от Дунавската равнина и високите полета в Западна България ще се примесва и ще преминава в сняг. Значителни по количество ще са на места в Южна България.

Подробна прогноза за времето четете на сайта Sinoptik.bg
БТА/nova.bg/Агенция "Фокус"