Възможно е нелегалните хотели да купуват и използват храна с изтичащ или изтекъл срок на годност. Това заяви за Дарик Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му подобно твърдение не може нито да бъде потвърдено, тъй като няма как да се провери, нито да бъде напълно отречено. Освен това често дори легални хотелиери и ресторантьори се сблъскват с проблема, че не са сигурни в качеството на храната, която им се доставя.
Един от основните принципи в ресторантьорството изисква храна, която е извадена от кухнята, да бъде изхвърлена, независимо дали е консумирана или не.
Ето какво още каза Румен Драганов: "В момента за всяко легло в хотелите има по шест стола в ресторантите, т.е. има изключителна конкуренция по отношение на привличане на туристи в ресторантите, които видимо са малко по-празни. Конкуренцията печели и пълни са онези ресторанти, които предлагат изключително добра кухня, висока култура на храненето и най-важното - храната да си струва парите.
Всички знаем, че остава много храна, която е неконсумирана след предлагане. Какво се случва с тази храна?
Унищожава се. Общо взето храна, която е изписана за деня, извадена от кухнята, било сервирана или несервирана, но неконсумирана, като цяло се унищожава.
Тоест искате да кажете, че се унищожават дори хлебчета или някакъв вид сирена, които са предложени, но туристите на са консумирали. Те са достатъчно трайни, така че да изкарат до следващия ден.
Абсолютно - всичко, което е извадено и е минало през въздух, защото въздухът окислява храна. Във въздуха, както знаете, има и много бактерии. Това не само че не е редно, но това е и един от принципите в ресторантьорството - храна, която е извадена, независимо от много добрия й вид и това, че тя може да се консумира, като цяло е качествена, тази храна минава за унищожаване".