Варненци ядат неколкократно повече сол от необходимото, сочи проучване
Варненци ядат неколкократно повече сол от необходимото, сочи проучване / scx.hu

Варненци ядат прекалено много сол. При препоръчителна дневна норма от 5 грама те приемат средно по 14 грама сол на ден, като през зимата на село тези стойности достигат дори до 19 грама, сочи проучване, направено във Варна и региона. Тревожните данни бяха оповестени от д-р Клара Докова от сдружение "Обществено здравеопазване 99" в рамките на конференция на тема „Сол и здраве”, на която специалисти обсъждат вредите от прекомерната употреба на подправката.

Варненски медици са проучили каква е връзката между мозъчните инсулти и консумацията на сол, както и има ли разлика между градското и селското население. След едногодишно задълбочено изследване те са достигнали до извода, че най-висока е заболямостта от инсулт сред мъжете от село, докато при жените от града рискът да се сблъскат с това тежко заболяване е три пъти по-малък. Според проучването жителите на варненските села се нареждат на челните мяста по заболяемост от мозъчен инсулт,  по-висока дори от Новосибирск в Русия, където обичайно много хора са покосени от болестта.

Специалистите са изследвали и хранителните навици на хората от града и селото. В проучването си са включили 180 доброволци от с. Грозьово, община Долни Чифлик, и от район „Приморски” във Варна. В продължение на 8 дни през лятото и 8 дни през зимата медиците са установили, че през студените месеци мъжете на село почти не ядат плодове и зеленчуци и съответно имат най-ниски нива на витамин С. За сметка на това обаче приемат в обилни количества сол и според проучването се нареждат на второ място сред 52 националности в света по консумация на сол.

Основен източник на бялата подправка е хлябът и тестените изделия. Следват сиренето, туршиите, колбасите. Специалистите са категорични, че 80% от солта получаваме от готовите храни. Според тях е необходимо да има стандарт за съдържание на сол в храните, както и обозначение на етикетите за количеството й. Те съветват да се избягват продукти, които съдържат повече от 1 грам сол на 100 грама продукт.