Варна събира транспортни министри от половин Европа
Варна събира транспортни министри от половин Европа / netinfo

Варна ще е домакин на срещата на министрите на транспорта на страните-членки на Централноевропейската инициатива. Двудневният форум започва днес в курортен комплекс “Слънчев ден”.

Темата на срещата ще бъде модернизирането на транспортната инфраструктура по основните направления на трансевропейската транспортна мрежа. В хода на разговорите ще се обсъждат развитието на трансевропейската транспортна мрежа и връзките й със съседните държави и региони; развитието на транспортната инфраструктура чрез финансиране от европейските фондове, международните финансови институции и държавния бюджет; подготовката на подходящи проекти за финансиране от европейските фондове.

Форумът ще бъде открит от българския министър на транспорта Петър Мутафчиев. В него ще вземат участие министърът на транспорта и съобщенията на Република Гърция Костис Хадзидакис, министърът на благоустройството, транспорта и телекомуникациите на Република Албания Сокол Олдаши, министърът на транспорта и съобщенията на Република Македония Миле Янакиески, министърът на транспорта, морските въпроси и телекомуникациите на Република Черна гора Андрия Ломпар, генералният директор на ЦЕИ Хералд Крейд, отговарникът за проектите на ЦЕИ Гуидо Паолучи, както и представители от Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Италия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Турция.

Официалното откриване е от 10 часа. Половин час по-късно започва първото работно заседание на министрите.