В 9.30 часа в зала „Пленарна" на общината започва конференция „Сол и здраве". По време на форума ще бъде проведена дискусия с производители и търговци, след което ще бъде отправено предложение за консенсусни действия за намаляване на солта в готовите храни на територията на община Варна.
Преди това ще бъдат представени резултатите от проучване на тема „Висока консумация на сол - реален проблем за Варна и България". Участниците в конференцията ще бъдат запознати със световните политики за намаляване консумацията на сол и успешните интервенционни програми. Оценка на глобалния болестен товар, дължащ се на прекомерна употреба на сол, ще направи д-р Джон Пауълс от Кембридж, Великобритания.
Форумът се организира от „Обществено здравеопазване'99". Целта на неправителствената организация е подобряването на здравето на българите чрез привличане обществения интерес към проблемите на здравеопазването, непрекъсната оценка на здравето на населението и факторите свързани с него и здравна профилактика.