По-тежка мярка за изготвяне на фалшиви банкови карти
По-тежка мярка за изготвяне на фалшиви банкови карти / netinfo
Апелативният съд във Варна отмени по-леката мярка за неотклонение „подписка”, определена миналата седмица от Варненския окръжен съд спрямо Кирил Гичев и възстанови наложената му по-тежка процесуална мярка за принуда „задържане под стража”, определена от Апелативния съд през юни тази година.

Заседанието на Апелативния съд беше при закрити врати заради новите доказателства, които обвинението представи, събрани със специални разузнавателни средства.

Пресслужбата на съда припомня, че Кирил Гичев, който е на 27 години, Евгени Кабов на 20, Радослав Кичуков на 23 и Руслан Деянов на 23 години са обвинени за тежки умишлени престъпления - участие в организирана престъпна група, изготвяне на фалшиви и преправени истински кредитни и разплащателни карти.

Групата е действала във Варна и в София от средата на април тази година до 21 юни. При задържането им са иззели компютърни конфигурации, кредитни и разплащателни карти със заличени имена на български и на чужди граждани, устройства за приготовлението им и множество платежни документи.

Единственият от групата, който не е в ареста от 12 ноември тази година е братът на Евгени - Руслан, за когото няма достатъчно доказателства, свързващи го с дейността на престъпната група.

Новите доказателства, с които се запозна днес съдът потвърждават първоначалните му изводи, че Гичев е бил сред активните участници в групата за компютърни престъпления.

Апелативният съд намира, че разследването по това досъдебно производство е специфично, налага се извършването на експертизи с висока техническа сложност и ако е на свобода обвиняемият Гичев би могъл да унищожи информация, съдържаща се в банкови документи, компютърни конфигурации, или да въздейства на лица, чиито показания биха могли да съдействат за разкриването на обективната истина.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.