Отказаха екстрадиция на руснак, обвинен  в корупция
Отказаха екстрадиция на руснак, обвинен в корупция / netinfo

Варненският окръжен съд отказа екстрадицията на  Какаджан Атаев, поискан от властите в Туркменистан, за да бъде разследван и съден по обвинение в корупция. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Сред най-важните основания на съда, с които отказа предаването на Атаев на туркменските власти, е сериозният риск от преследване заради политически убеждения, изтезание, насилие и несправедлив процес.

54-годишният гражданин на Руската федерация е член на Изпълнителния съвет на Националното демократично движение на Туркменистан и член на Демократическата партия на азиатската република в изгнание. Той беше задържан при пристигането си в България в средата на май тази година, след като е бил обявен за международно издирване от Туркменистан. През 2001 година в бившата родина на Атаев започнало наказателно преследване срещу него по обвинения в корупция, извършена в периода 1997 - 1998 година, когато той е бил сътрудник на бившия министър на външните работи на републиката Борис Шикмурадов.

Наказателното дело срещу Атаев е започнало по време на кулминацията на политическите преследвания в Туркменистан през 2002 - 2003 година. Тогава повече от 50 лица, близки до Шикмурадов са били осъдени във връзка с твърдяна въоръжена атака срещу обявилия се за пожизнен президент Сапармурад Ниязов.
В рамките на съдебния процес Варненският  окръжен съд се запозна с материали и писма от Холи Картнър - Изпълнителен директор на Отдел "Европа и Централна Азия" на международната организация Human  Rights Watch, от. председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев и изслуша представител на организацията в хода на съдебното заседание.

Според международните правозащитници Туркменистан остава една от най-репресивните и авторитарни държави в света дори две и половина години след смъртта на Ниязов. Азиатската република оставала затворена за независима правозащитна дейност, както и за граждански организации и журналисти. След политически скалъпени обвинения и несправедливи процеси незнайно количество хора гаснат в Туркменистански затвори, твърдят от международната организация Human  Rights Watch. Активисти от Националното демократично движение на азиатската република свидетелствали пред правозащитни организации за различни форми на изтезания, които се използвали за изтръгване на показания и за сплашване на обвиняеми и свидетели.

Варненският окръжен съд проучи и три скорошни Решения на Европейския съд по правата на човека, според които  връщането на лице, за да бъде изправено пред съд в Туркменистан, представлява нарушение на задълженията на връщащата страна на Европейската конвенция за защита правата на човека  и основните свободи за предотвратяване на изтезанията. Европейският съд е констатирал липса на ефективна система за превенция на наказанията в Туркменистан и на сериозни опасения и риск от нечовешко или унизително отнасяне към съдени лица. Конвенцията забранява нечовешко отнасяне или изтезания, включително и връщането, експулсирането, депортацията или екстрадицията на всеки човек в държава, където той е изправен пред реален риск от подобно отнасяне.

Решението на Варненския окръжен съд, с което се отказва екстрадицията на Какаджан Атаев в Туркменистан, подлежи на протест в 7-дневен срок пред Апелативния съд.