Основни варненски забележителности останаха извън Регистъра на атракциите
Основни варненски забележителности останаха извън Регистъра на атракциите / снимка: Дарик Варна, архив

Регистър на туристическите атракции има амбицията да събере на едно място родните забележителности. Онлайн платформата, създадена от Министерството на туризма, заработи наскоро с цел привличането на повече туристи в България и по-точно планиране устойчивото развитие на отрасъла.

Регистърът на туристическите атракции включва 3300 обекта и се прави за първи път у нас. Цялата информация в него е подадена от общините и дава възможност данните постоянно да се допълват и актуализират, уточни при представянето му министърът на туризма Николина Ангелкова.

Варна присъства в списъка с 66 забележителности. Сред тях са Римски терми, Побити камъни, Аладжа манастир, правителствена резиденция Евксиноград и водният парк Акваполис. Включени са и 10 музея и 21 фестивала, сред които Международният майски хоров конкурс „Професор Георги Димитров", традиционният събор „Аспарухово пее и танцува" и дори Националният конкурс за илюстрация на чешки и словашки приказки от деца и юноши. Като атракции са посочени и Празникът на града и новогодишният концерт, който традиционно се организира на площад „Независимост".

Сред забележителностите попада и Варненският халколитен некропол, който е паметник на културата с национално значение. За него е отбелязано, че се намира в Западна промишлена зона и е частично достъпен. Дори повечето варненци обаче не са наясно къде точно в ЗПЗ се намира Некрополът. Древните гробове не са и действаща туристическа атракция, въпреки че от години има намерение за превръщането на обекта в такава.

Прави впечатление обаче, че в регистъра липсват основни варненски забележителности и символи на града. Няма я Катедралата (в списъка няма нито един варненски храм!), която попада в маршрута на всяка една туристическа група, посещаваща Варна. Липсват и Фестивалният и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, Аквариумът и Делфинариумът. Не е включен и Аспаруховият мост, който все още е най-дългият в България. В списъка не са попаднали и сравнително нови градски атракции като новият пеещ фонтан на площад „Независимост" и обновената визия на Морска гара.

Регистърът събира на едно място природни и археологически забележителности, исторически паметници, храмове, музеи, галерии, фестивали, панаири, празници, паркове, язовири, екопътеки и др. Дава информация за собствеността и наличната инфраструктура.

Информация за регистъра са подали и всички останали общини във Варненска област, с изключение на Дългопол, въпреки че на територията на тази община се намират Чудните скали.

Останалите 10 общини предлагат общо 71 описани забележителности. Сред тях са резерватът Камчия (община Долни чифлик), Музеят на стъклото (Белослав), Музеят на мозайките (Девня), крепостта Овеч (Провадия), първата частна зоологическа градина в Горица (Бяла, ) Музеят на хляба и атракционен парк Неолитно селище (Ветрино).

Туристическите атракции могат да се търсят по община, по име на атракция, по вид атракция и по местоположение. Към някои има и линк към възможните места за настаняване в района.

Регистърът на туристическите атракции може да бъде разгледан ТУК.