/ ThinkStock/Getty Images
Опасен рецидивист с 14 присъди излиза предсрочно от варненския затвор, където изтърпяваше присъди за изнасилвания и отвличане. 44-годишният Анастас Живков Тонев е пуснат на свобода заради добро поведение, след като фактически е прекарал зад решетките 5 години и половина от 9-годишното си наказание.   

Тонев е от варненското село Кичево. За първи път е осъден през 1989 г., когато е още непълнолетен. През следващите 20 години натрупва в биографията си общо 7 условни и ефективни наказания за кражби, нанасяне на телесни повреди и бягство от затвора

Зад решетките попада отново през 2012 г., когато срещу него са повдигнати общо 7 обвинения, сред които за отвличане и две изнасилвания. Рецидивистът е арестуван след продължило няколко месеца издирване, като през това време се крие в гори край Варна и спи в землянка. 

Изнасилвач влиза зад решетките за 9 години

През пролетта на 2011 г. Анастас се запознава с непълнолетно момиче във „Фейсбук”. Тогава той е на 38 години, а тийнейджърката е 16-годишна. Тя живее с баба си и дядо си, тъй като родителите й работят в чужбина. Двамата се срещат няколко пъти и девойката се премества в къщата на мъжа в Кичево. Близките й я обявяват за издирване, а Анастас е разпитван от полицаи, но не разкрива пред тях къде е момичето. 

Влюбената двойка живее заедно около 8 месеца, като освен в Кичево пребивава и в къща в село Орешак. Именно там момичето е открито от полицията и предадено на роднините й. То се връща при баба си и дядо си в търговищкото село Царевци, но не прекъсва връзката с Анастас. След месец отново се срещат в неговата къща, правят секс, а мъжът успява да направи видеозапис.     

Отношенията между Анастас и момичето се влошават през следващите дни и той я заплашва, че ще пусне клипа в интернет, ще изколи цялото й семейство, а на нея ще отреже носа и ушите. Уплашената тийнейджърка прекъсва всякаква връзка с по-възрастния от нея мъж, а междувременно се запознава с момче от Горна Оряховица, с което стават близки. 

Анасатас решава да отвлече момичето, като за това му помага негов приятел. Вечерта на 29 април 2012 г. те причакват девойката край село Царевци и тя е качена насила в джипа на другия мъж. Свидетели стават три приятелки на отвлечената.

Тонев закарва заложницата си в къщата в Кичево, където я пребива заради новата й връзка, а след това я изнасилва. На сутринта се въоръжава с два пистолета и я извежда в гората край селото. Там се укриват през следващите дни, като момичето отново е пребивано и изнасилвано. На 2 май тийнейджърката успява да избяга, докато Атанас спи, и с помощта на овчар се свързва с полицията. 

Насилникът продължава да се укрива и седмици наред нощува в землянка край село Каменар. В нея има спален дюшек, одеяла и битови принадлежности. За придвижване използва колело. 

На 19 юни напада проститутка в гора на пътя между Варна и Балчик. Анастас заплашва жената с пистолет, след което я изнасилва. Преди да я освободи й отнема мобилните телефони. Чрез тях е засечен от разследващите и арестуван близо месец по-късно.  

Пред Варненския окръжен съд Тонев се признава за виновен единствено по обвинението за незаконно притежание на оръжие. Получава ефективни присъди по всичките 7 обвинения, като съдът решава да изтърпи най-тежката от тях – 9 години затвор при строг режим заради отвличане на непълнолетно момиче. 

Анастас прекарва зад решетките 5 години и половина, но тъй като работи като водопроводчик, излежаното време му се брои с 14 месеца повече. Поведението му в затвора е оценено като добро, като по време на престоя си не е влизал в конфликти и е осъзнал вината си. Според Варненския окръжен съд при Анастас Тонев е настъпила положителна промяна и той може да бъде освободен предсрочно 2 години и 5 месеца преди изтичане на присъдата му. 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.