Глобиха ВиК фирма за монопол
Глобиха ВиК фирма за монопол / снимка: DarikNews

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 10 000 лв. варненската фирма „Прибой” ООД за неправомерно преустановяване на ВиК услуги на граждани. Дружеството притежава единствената инфраструктура в курортната зона Прибой – Галата и е с господстващо положение.

Молителите пред комисията са собственици на парцели в местността. Те са били уведомени от фирмата, че тъй като не са негови съдружници, ще им бъде спряно доставянето на вода за питейно-битови нужди. От "Прибой" са се мотивирали, че не са ВиК оператор и нямат право да подава вода на несъдружници.

Събраните доказателства по преписката сочат, че дружеството не се е регистрирало като ВиК оператор по предвидения ред, въпреки дадените му предписания от компетентните органи за това. Законодателството определя лишаването на потребители от незаменими и жизнено важни услуги в условията на монопол като особено тежко нарушение.

Комисията постанови включване на водопроводните и канализационните инсталации на недвижимите имоти на молителите към ВиК структурата на „Прибой” и предприемане на действия за регистриране на дружеството като ВиК оператор.