ГЕРБ обяви кметските кандидатури за Аксаково и Бяла
ГЕРБ обяви кметските кандидатури за Аксаково и Бяла / Sophia Photo Agency

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Аксаково ще бъде Атанас Стоилов, а Анастас Трендафилов е изборът на партията за община Бяла. Това стана ясно при обявяването в София на  първите 48 кандидати за кметове на общини, които ще бъдат издигнати на предстоящите местни избори от ГЕРБ. От тях 26 са кметове на общини през настоящия мандат, а 5 от тях са народни представители в 41-то Народно събрание.

От ГЕРБ обявиха подкрепа за кандидатурата на сегашния кмет на Каварна Цонко Цонев.

Вече са ясни имената на кандидатите за кметове в 9 областни града, а именно: Бургас, Разград, Добрич, Русе, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Монтана и Кюстендил.

Депутатите, които са номинирани за кметове, ще се състезават за вота на избирателите в общините Поморие, Гоце Делчев, Стара Загора, Велинград и Балчик. За тях са издигнати кандидатурите на Иван Алексиев, Георги Андонов, Живко Тодоров, Ангел Даскалов и Светомир Михайлов.

По време на представянето председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предстоящите местни избори са вот за бъдещето на България.
"Убеден съм, че с избора, който ще направят демократично мислещите българи, преценката, която ще направят за съответните качества на съответния кандидат, и реалните политики, които са могли да бъдат реализирани през последните 20 години, това е добра база, за да можеш да направиш правилния избор и най-важното е всеки един от избирателите да се възползва от конституционното си право да упражни правото си на вот. Ние не ги делим на малки и големи общини. Всяка една община е част от България, от регионалното развитие на страната. Това ще бъде част и от предизборната кампания, която ще се води от партия ГЕРБ", заяви Цветанов.

Във връзка с обявената от премиера Бойко Борисов подкрепа за Йордан Лечков като кандидат за кмет на Сливен, Цветан Цветанов заяви, че е нормално лидерът на ГЕРБ да изразява мнение за подкрепа, но все още не могат да бъдат обявени всички кандидатури.

Инж. Атанас Стоилов е роден на 19 април 1964 г. в град Варна. Той е кмет на община Аксаково към област Варна от 1999 г. Стоилов е женен и има две деца. Висшето си образование завършва във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", като машинен инженер. В периода 1988-1999 година той работи в Параходство БМФ.

Анастас Трендафилов е роден на 15 февруари 1960 г. Той е завършил Висш институт МВР, специалност " Организация и управление на обществения ред". Реализирал се е като инспектор в МВР и регионален мениджър в СОТ ЕООД.