Експерти готови с мерки срещу своеволията по фасадите
Експерти готови с мерки срещу своеволията по фасадите / Дарик Варна, архив

Експертният съвет по естетизация на градската среда е готов да изработи и предложи на общината пакет от мерки за прекратяване на своеволията по фасадите в центъра. За целта е проучена практиката в европейските столици, която може да се адаптира за условията на Варна. Това обяви арх. Димитър Стефанов от Експертния съвет на съвместно заседание на комисиите „Правна" и „Туризъм, търговия и рекламна дейност".

Като своеволия от страна на собствениците арх. Стефанов посочи безразборното разполагане на рекламни елементи около входовете на магазините, поставянето на климатици, указателни табели, кабели, както и шарената външна изолация.

„Да си изолираш апартамента и да го боядисаш с боята, която ти е останала от вилата, е абсолютно незаконно действие и може да бъде санкционирано още днес", изтъкна пред Дарик експертът.

Основният проблем обаче се свежда до контрола от страна на общината на монтажа на различни съоръжения и експлоатацията на фасадите. „Фасадата е обща част и без санкцията на съответното кметство и главния архитект, никой няма право да прави своеволия по нея - както изолации, така и монтаж на климатици и реклами. Всичко това в момента е практика, защото няма санкции. Преди да се въведат правилата, общината трябва да си влезе във функциите и да санкционира незаконно изпълненитe намеси по фасадите", отбеляза Стефанов, който е и председател на варненското дружество на Съюза на архитектите в България.

През годините са правени опити за единно оцветяване на сградите по бул. „Княз Борис I", което е стара практика и би могло пак да се направи, смята 60-годишният проектант. Той уточни, че в Експертния съвет по естетизация на градската среда не е мислено за цветова грама за целия град, а по-скоро за отделни райони, улици или жилищни групи.

„Всеки цвят е хубав, когато се постави на мястото си и е в добро съчетание с останалата среда", коментира експертът, носител на редица отличия за архитектура, в това число и награда „Варна".