Близо 30 000 сметки на длъжници запорира НАП Варна
Близо 30 000 сметки на длъжници запорира НАП Варна / scx.hu

Близо 30 000 банкови сметки са запорирали от НАП-Варна през първите девет месеца на годината, след като длъжниците са отказали да изпълнят задълженията си към приходната агенция. 500 от тях са поискали и получили от дирекцията разрешение за неотложни плащания. Това означава, че фирмите могат да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените задължения към бюджета. По този начин НАП Варна е усвоила близо 4 милиона лева от сметките, като същевременно е дала възможност на фирмите в затруднение да продължат да работят, съобщиха от пресслужбата на териториалната дирекция.

Спрямо онези, които не са внесли доброволно просрочените задължения и не са потърсили контакт с НАП Варна за тяхното разсрочване, публичните изпълнители са образували изпълнителни производства по 41 622 дела.

За първите девет месеца инспекторите от НАП-Варна са събрали 172 милиона лева от данъчни и осигурителни задължения. 100 милиона от тях са задължения, които длъжниците са отказали да внесат доброволно по сметките на бюджета. 68 милиона лева са събраните просрочени здравни и социални осигуровки до края на месец септември.

„Събирането на просрочените здравни и социални осигуровки ще бъде основен приоритет в работата на дирекция „Събиране” до края на годината. Нека фирмите, които получат покани и съобщения за доброволно изпълнение на задълженията си, да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители, за да не се стига до налагането на запори на банкови сметки, автомобили и възбрани на имоти. От началото на годината сме наложили 518 възбрани на недвижими имоти, за да гарантираме събирането на 33 милиона лева невнесени данъци и осигуровки”, заяви директорът на „Събиране” при НАП-Варна Мирослав Нонев.