Безработицата във Варна най-ниска за последните 17 години
Безработицата във Варна най-ниска за последните 17 години / netinfo
Отчетената през май безработицата във Варненска област е най-ниската регистрирана след 1991 година. Това съобщи шефът на дирекция Регионална служба по заетостта Пламен Начков.

Броят на регистрираните безработни в областта през миналия месец е близо 8500, което прави 3,89 % от трудоспособното население. С най-нисък процент безработица е община Варна – 1,79. Най-висока е безработицата в Дългопол – 17,7 %, и Вълчи дол – близо 16 на сто.

Над 1/3 от обявените в морската столица 565 свободни работни места са за професии, свързани с туризма. Най-много се търсят сервитьори/68/, готвачи и кухненски работници/62/, камериерки/51/, администратори/10/ и спасители/5/. Търсят се също и продавач-консултанти/17/, професионални шофьори/21/ и помощник-възпитатели в детски градини/8/.

В последно време в бюрата по труда остават регистрирани само болни и нискоквалифицирани безработни, обяви регионалният шеф на службата по заетостта. В следващите години, при тези темпове на развитие на икономиката, ще се наложи спешно решаване на въпроса с човешките ресурси. Това вече се наблюдава в областта на транспорта. Трите фирми от градския транспорт във Варна изпитват остра нужда от шофьори, посочи Пламен Начков.

За решаване на въпроса с безработицата сред ромите, към 45 бюра по труда в цялата страна ще бъдат наети ромски медиатори. Целта е безработен ром с поне средно образование да мотивира за работа останалите безработни сред представителите на тази етническа група. Ромските медиатори ще преминат специално едномесечно обучение, след което през юли ще бъдат наети на работа за срок от 3 години. Във Варненска област ромски медиатор ще има само в бюрото по труда в Провадия.