Аспаруховият мост да се вдига, предлагат специалисти
Аспаруховият мост да се вдига, предлагат специалисти / Дарик Варна, архив

Проучва се възможността средната част на Аспаруховия мост да стане отваряема. Това разкри пред Дарик арх. Георги Минчев - председател на Камарата на архитектите във Варна.

С проучването вече са се заели от Камарата на инженерите. Специалистите са от София и навремето са били свързани с изграждането на Аспаруховия мост. Идеята е две подвижни зони на моста да се вдигат, когато под моста се наложи да мине огромен кораб. Такава нужда би могла да изникне в бъдеще, обясни арх. Минчев. Според специалиста всичко е възможно, като пример за подобно решение той посочи мостовете над река Нева.

Аспаруховият мост да се вдига предлагат специалисти
netinfo

Дворцовият мост на Нева, чиято отворена част е един от символите на Санкт Петербург©petersburgcity.com

Аспаруховият мост вече не е достатъчен за да обслужва придвижването до крайните квартали Аспарухово, Галата и местностите на юг. Съоръжението съвсем няма да е достатъчно в бъдеще, когато градът се развие още повече на юг, е мнението на председателя на Камарата на архитектите във Варна.

Аспаруховият мост е най-големият в България. Представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Пуснат е в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков. Съоръжението е дълго 2050 м. В най-високата си част мостът е висок над 50 метра. Състои се от 2 платна по 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра. Конструкцията се крепи на 38 двойки стълбове.

От няколко години във Варна се говори за построяването на втори мост над Варненското езеро, който да облекчи трафика в града. Все още обаче няма яснота къде точно ще бъде Аспарухов мост 2 - в близост до сега съществуващия мост или ще свързва двата бряга на езерото при Белослав като част от магистрала "Черно море".

Аспаруховият мост е сред 60-те моста в страната, които подлежат на спешен ремонт. Това заяви миналата седмица във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Ремонтите ще се извършват с помощта на нов държавен заем, а за мостовете, които са част от Трансевропейската пътна мрежа, ще се търси финансиране по Оперативна програма „Транспорт".

Към момента състоянието на Аспаруховия мост не е толкова тежко, но не е правен ремонт отдавна. Това коментира за Дарик Купен Пашов - началник отдел "Действия за защита на населението" в Общината. Пашов уточни, че има планови ремонти, които трябва да се извършват.