11 опасни къщи в Аспарухово ще бъдат съборени
11 опасни къщи в Аспарухово ще бъдат съборени / Дарик Варна

Задействана е процедура по събаряне на 11 потенциално опасни сгради в кв. „Аспарухово”, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. „Наясно сме, че това ще доведе до напрежение, но компромиси няма да правим”, категоричен беше той. Постройките са жилищни домове, които представляват опасност заради нарушената си конструкция или заради местоположението си – някои от тях са построени в близост до дерето. Събарянето им ще започне в най-скоро време.

Около 250 души от 85 опасни постройки в кв. „Аспарухово” подлежат на принудителна евакуация, информира още кметът. Обитателите на 60 къщи вече са евакуирани, предстои още работа по настаняването на останалите. Пред Дарик зам.-кметът по социалните дейности на общината д-р Лидия Маринова уточни, че само 28 души са настанени в общински жилища, повечето предпочитали да заживеят при свои роднини.

По думите й, два мобилни медицински кабинета са на разположение в засегнатите части на квартала, предстои да се задействат и няколко екипа, които да оказват здравна помощ.

Заради случаите на мародерство и за предпазване от подобни набези, полиция и частни охранителни фирми оказват съдействие за опазване имуществото в критичните домове, съобщи зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.

Организиран е и склад за имуществото на хората от опасните къщи.

Кметът опроверга някои от слуховете, които се разпространяват относно причината за бедствието на 19 юни. Единият от тях е, че се е спукал резервоар до военното поделение над квартала и че това е причинило наводнението, а другият – че горите са общинска собственост. „Горите над Аспарухово са изключително държавен фонд. Поискали сме помощ за разчистването им”, каза Портних. С подкрепата на Флота големите дървени трупи са нарязани, но трябва да бъдат извлечени със специализирана техника.

Портних отново акцентира на двата проекта, които са изготвени за двата водосбора (двете дерета) още през 80-те години и са били актуализирани през 2006 г. Неколкократно е било търсено финансиране, но такова не е получено. Трябва бърза актуализация спрямо ситуацията в момента, експертиза и финансиране.

Ключов е въпросът със свлачищата, подчерта кметът. Те продължават да бъдат опасни, а нивото на подпочвените води продължава да бъде високо. Експерти от Геозащита и БАН обследват рисковите места. От тях се очакват бързи предписания за укрепителни дейности, които да гарантират устойчивостта на скатовете.

Активирани свлачища и задръстени с кал дерета има в целия град, стана ясно от думите му. Опасните свлачища в „Аспарухово“ са по улиците „Розова долина“, „Найчо Цанов“, „Маркови кули“, „Моряшка“ и „Борис Киряков“.
Гробищният парк в квартала, както и къщите в близост до него, също са на свлачище.

„Ако в „Максуда“ беше валяло колкото в „Аспарухово“, положението сигурно щеше да е същото, ако не и по-лошо“, коментира Портних.

Все още има огромен обем кални маси, които бързо се втвърдяват, затова е необходимо бързо разчистване. Портних призова фирми и организации да помагат с техника – самосвали, комбинирани челни товарачи и бобкати. Необходима е и още работна ръка, доброволците намаляват. Трябват вода, ботуши, маски, слънцезащитни кремове и шапки за доброволците.

Утре е учебен ден в засегнатия квартал, днес училищата и детските градини се дезинфекцират и ще бъдат готови да приемат учениците и малките деца.

Кметът Иван Портних увери, че до края на седмицата процесът по разчистване ще бъде завършен.